OBS! Inställd - Tre dagars resa!

Uppdaterades: 15 april 2020

Resa i Bohuslän! 22 -24 Juni

OBS! Anmälan till Torsten Martinsson från kl. 09:00 21 februari
Tel: 0430 60079 eller Mobil 070 628 10 47

 

Som blågrå dyning bohusbergen rullar I ödsligt majestät mot havets rand. Men mellan dess kala urtidskullar. Är bördig jord och gammalt bondeland Dit tränger Skagerack med blåa kilar Och strida strömmar klara som kristall Och lummig lövlund står med björk och pilar Och ask och ek vid ladugård och stall.

Så vackert diktar Evert Taube om sitt älskade Bohuslän och detta är en mycket fin beskrivning av det lilla landskapet, som innehåller så mycket. Under denna resa skall vi försöka hinna med så mycket som möjligt av både natur och kultur i detta fantastiska landskap.

22 juni – måndag
Resan startar från hemorten på morgonen och vi kör E6/E20 och kör norrut och passerar Göteborg. Vid Bohus fästning i Kungälv gör vi uppehåll för att vittja medhavda frukostkorgar.

Färden går vidare norrut till Tanum. Vid Tanums hällristningar och på Vitlycke Museum får man en unik inblick i bronsålderns värld. Där fascineras man av den 8000-årliga kulturlandskapet och den gåtfulla bildskatten, som numera finns med på Unescos världsarvslista. Vi får en guidad visning av ristningarna och museet.

Från Tanum följer vi kusten söderut och kommer så småningom fram till Smögen. Första gången Smögen nämndes i litteraturen var 1594, och den lilla kanalen "Smyghålet" längst in i hamnen tros vara grunden tillnamnet Smögen.
Smögenbryggan är kanske Bohusläns mest kända turistmål och dit kommer turister från när och fjärran för att se på båtlivet, handla i butikerna längs bryggan eller äta något gott på någon av krogarna. Vi skall lära känna Smögen lite bättre och till vår hjälp har vi en lokal guide, som tar oss med på en promenad runt fiskesamhället.

När vi sett oss omkring går vi ombord på M/S Soten, som skall ta oss med på en tur i Sotekanalen till Hunnebostrand. Sotekanalen är en grävd och sprängd kanal och arbetet med kanalen startade 1931 och var ett led i ansträngningarna att minska arbetslösheten bland stenhuggare efter kraschen inom stenindustrin. Under båtturen, som varar en och en halv timma får vi avnjuta en buffé ombord.

Dagens sista besök blir på Havets Hus i Lysekil, som under förra året byggts om till ett nytt och spännande akvarium. Där får man se livet i havet både på våra grunda vatten och bli hänförd av djupets mysterier. Man får även ta del av de senaste forskningsrönen.

Från Lysekil styr vi kosan mot Hotell Bohusgården i Uddevalla, som skall vara vår fasta punkt under vistelsen i Bohuslän . Under kvällen blir vi serverade middag i hotellets restaurang.

23 juni – tisdag
Efter frukost ansluter en lokal guide till bussen, hon skall följa med på en tur i Evert Taubes fotspår.

Resan går över till Bokenäset och Orust till Morlanda, där vi tar färjan över till Malö.

Dagens första stopp blir vid Handelsman Flink, där vi ser oss omkring. Strax intill ligger Stätte brygga, där Maj på Malö "förtöjde sin eka och lade den på svaj". Där finns också Taube-stenen, där Evert sägs ha suttit I timmar och komponerat visor.

Från Malön och Flatön går resan över Ängön, via Dragsmark till Skaftö, som är "Saltön" i den kända TV-serien. Vår lokala guide tar oss med på en promenad och visar och berättar om miljöer från "Saltöserien". Eter promenaden serveras lunch på Gullmarsstrands Hotell och Konferens.

Från Skaftö återvänder vi sedan till Uddevalla, där vår guide tar oss med till Gustafsbergs badortsmiljö och berättar om byggnader, skolan och badorten. Innan vi lämnar Gustafsberg blir vi serverade kaffe med äggost, en bohuslänsk specialitet.

Vi återvänder sedan till Uddevalla, där besök skall göras på Bohusläns Museum. Museet har anor från senare delen av 1800-talet och det berättar något om livet, vardagen, arbetet och konsten i Bohuslän.

Under sena eftermiddagen återvänder vi till Hotell Bohusgården, där det under kvällen serveras middag i hotellets restaurang.

24 juni - onsdag
Det har nu blivit dags att lämna Bohuslän för denna gång och efter frukost checkar vi ut från Hotell Bohusgården och styr kosan söderut. Vi följer väg 167 söderut och tar sedan färjan från Kolhättan över till Svanesund på Orust. Färden går sedan vidare till Skärhamn på Tjörn, där besök skall göras på Nordiska Akvarellmuseet.

Detta är en plats för möten mellan konst, människor och natur och ett centrum för konst baserad på vatten, pigment och papper. Museet öppnade år 2000 och visar konst i världsklass. Man har också en egen konstsamling av drygt 100 samtida konstnärer från hela Norden. Var och en ser sig om på egen hand i museet. Innan vi lämnar Skärhamn blir vi serverade lunch på Restaurang Vatten, som ligger i anslutning till Akvarellmuseet. Efter lunch drar vi oss ett stycke norrut på Tjörn till Skulptur i Pilane.

Detta är en spännande och annorlunda konstupplevelse. Mitt i det bohusländska kulturlandskapet med spår från stenåldern och med betande får arrangeras varje sommar en skulpturutställning med världsledande konstnärer. I området rör man sig fritt eller på upptrampade stigar över ängar och berg. Där finns bland annat Anna av Jaume Plensa, en av världens största och vackraste skulpturer, som blivit ett landmärke för hela Västkusten och funnit sin permanenta placering i Pilane. Vi får en guidad visning av området.

När vi sett oss omkring i detta fantastiska område, är det dags att vända hemåt. Resan går över Tjörnbroarna till Stenungsund och sedan vidare söderut via Kungälv och Göteborg tillbaka till respektive hemorter

Resans omfattning:
Bussresa i helturistbus
Hotell Bohusgården, Uddevalla: Två middagar samt två övernattningar i dubbelrum inkl. frukost
Vitlycke Museum: Guidad visning av hällristningarna samt museet
Smögen: Promenad med lokal guide M/S Soten: Båttur Smögen – Hunnebostrand inkl. buffé Havets Hus, Lysekil: Entré
Elisabeth Bülow: Rundtur i Evert Taubes fotspår, på Saltön samt
Gustafsberg Gullmarsstrands Hotell och Konferens
Lunch Gustafsbergs Badrestaurang: Kaffe med äggost Nordiska Akvarellmuséet, Skärhamn: Entré
Restaurang Vatten, Skärhamn: Lunch
Skulptur i Pilane: Entré och Guidad visning
Reseledares tjänster

Pris: 4 595:-- / person vid minst 50 betalande
Tillägg för enkelrum: + 600

 

 

Publicerades: 14 februari 2020 Uppdaterades: 15 april 2020