Med buss till Wismar

Julmarknad i Wismar

SPF Seniorerna Vallda-Släp reste i början av december på sin årliga resa till en julmarknad i norra Tyskland. Årets resa gick till den gamla idylliska Hansastaden Wismar i Mecklenburg, som var svenskt i 155 år från 1648 (Westfaliska freden) fram till 1803, då Gustaf IV Adolf inte hade råd att lösa ut ett lån med Wismar som pant. Men nu var det julmarknadstid, och vi hade en trevlig resa genom Danmark (med paus för Irish coffee och lagom besvärlig hjärngympa) mot Gedser, där vi tog färjan till Rostock och ytterligare 6 mil till Wismar och Stadthotel Stern. En liten promenad och sedan middag.
Andra dagen var solig och fin när vi efter frukost samlades för promenad till Hanse Sektkellerei där vi fick en rundvisning och prövade tre olika sekt-viner. Fotot är från deras källarvalv från 1600-talet. Därefter var det fri tid att besöka julmarknaden på norra Tysklands största marknadstorg (med mycket kullersten). Gott att dricka och gott att äta, och barnen hade sina karuseller, och alla trivdes i det vackra vädret. Så småningom blev det gemensam middag på hotellet.
Tredje dagen var disig, blåsig och regnig, så det var fint att åka hem igen. Som vanligt mellanlandade vi hos Calle i Rostock innan vi tog färjan tillbaka till Danmark. Ny lagom besvärlig hjärngympa innan vi så småningom kom fram till Helsingör och färjan till Helsingborg. Därefter tillbaka till Särö och Vallda vid 21-tiden, och tyckte vi alla att vi fått en trevlig avslutning på dessa julmarknadsresor. Ingemar tackade vår resegrupp samt Inger och Lennart för en väl planerad och genomförd resa.


Göran Malmqvist                                                    Foto Ingemar Nordieng