Rapport

Från Månadsmötet
SPF Seniorerna Vallda-Släp den 11 april

”Sorgerliga saker hända, än i våra dar minsann!”

   SLUTA! DU FÅR INTE SJUNGA DEN VISAN!

 Denna måndag, åter med strålande sol, fick vi ca 80 seniorer höra om århundradets kärlekssaga.. Men ack så besvikna vi blev! Inte på föredragshållaren! Tvärtom, men man fick nu historien, bakgrunden till denna tårdrypande ballad, som man själv har nynnat på. Den tjusige löjtanten Sixten Sparre var egentligen, enligt barnbarnet och föredragshållaren Kathinka Lindhe, känd radioröst i Halland, en riktig snobb och bedragare. Han bedrog inte bara sin fru och två barn utan även den oskuldsfulla lindanserskan Elvira Madigan.. Han levde över sina tillgångar, lånade pengar, levde på kredit och det värsta av allt; planerade dödsskotten både för sin älskarinna och sig själv.

Kathinka Lindhe berättade med inslag av både danska och franska fraser, med full inlevelse, hur denne släkting( hennes farmor var Sixten Sparres dotter)  inte var något att yvas över. ( Yvs ej fädrens ära, som Tegnér sa en gång!)

Nu förstår vi varför släktingar till Sixten Sparre inte gärna ville sjunga denna ballad på 30-40 talen, då det rådde nostalgi och fosterlandskänsla i Sverige.

Familjen Sparre var av fin adelsätt och Sixten hade allt han kunde önska sig under sin barndom.  Men resurserna tog slut, kristider, missväxt  och emigration, gjorde att ynglingen Sixten borde rättat mun efter matsäck men han fortsatte i samma slösande takt och nu dessutom på ett ohederligt sätt.

Elvira Madigan däremot fick tidigt uppleva cirkusliv genom ensamstående moder och senare via moderns nya man, en John Madigan, som startade egen cirkus.  Elvira var framgångrik och mycket vacker.

Ödet ville att denne Sixten 36 år gammal möter den sköna 18-åriga Elvira som övertalas att resa med honom till Paris, där allt händer och med löfte om att hon ska bli världsberömd.

Efter ”smekmånad” i Paris tar de in på hotell på danska ön Fyn. Åter pengabekymmer och de slutar sina dagar 1889, helt utfattiga, med två skott i en skog på ön Tåsinge, en vacker turistö, där deras ”kärlekssaga” senare höjs till skyarna.

I löjtnant Sixten Sparres väska fanns förutom några underkläder, en pistol och ammunition! ( I Elvira Madigans resegarderob full uppsättning kläder).

Mona Sundborg