Resan till Blekinge

Under veckan efter midsommar for 44 deltagare från SPF Söndrumsvännerna på en fyra dagars rundtur i Blekinge. Alla hade ivrigt studerat landskapets geografi, natur och kultur och olika sysselsättningar under våren.

Nu gick resan först till Hällevik och Sölvesborg på Listerlandet. Dag ett hade också besök i ett gammalt köpmanshus och provsmakning i punchmuseet i Karlshamn.

Samtliga tre övernattningar var ordnade på Ronneby Brunn. Dag två handlade om Marinmuseet och Örlogsvarvet i Karlskrona. Dag tre startade med rundvandring och brunnsdrickning i Ronneby Brunnspark. Heliga Kors Kyrka kyrka inventerades, där vi bland medeltida minnen också kunde få se sentida kyrkfönster designade av halmstadskonstnären Erik Olsson. Besök i porslins- och automobilmuseum i Karlskrona efter att ha bussat oss brant upp till Utkiken på vattenreservoaren i Karlskrona. Dagen hann också med ett spännande besök hos konstnären Susanne Demåne, intill medeltidskyrkan och offerkällan i Edestad.

Hemresan fjärde dagen innehåll viltsafari bland visenter, hjortar och vildsvin på Erikstad. Vi fick se alla djuren under vår tur och en fin överblick över de röda näckrosorna, som finns där i stor mångfald. Sista stopp var en intressant föreläsning om Harry Martinsson och Per Edvin Salje vid besök på Jämshögs Hembygdsgård som har intressanta samlingar från författarlandet.
Text & foto Erik Jansson