Udda vingruppen

SÖNDRUMSVÄNNERNAS "UDDA VINGRUPP" Vid gruppens senaste lektion var temat: "En importör berättar".

Vi hade bjudit in Jesper Flink som arbetar på Janake Wine Group, som Sales Manager och Product Manager. Jesper berättade engagerat om företaget, om hur det fungerar att var vinimportör i Sverige, och om Systembolagets regelverk.

Sedan gick Jesper in på en producent som företaget arbetar med i Italien. Det är det mer än 100 år gamla företaget Luigi Righetti, beläget i byn Valgatara di Marano i hjärtat av distriktet Valpolicella Classico.

För att lära oss om Valpolicella-vin, ripasso-vin, amarone-vin och ricioto-vin , dvs viner på i stort sett samma druvor från samma område i Valpolicella , berättade Jesper utförligt om tillverkningsprocesserna för de olika vintyperna.

Vi provade sedan sju olika viner, två olika ripasso-viner, och tre olika amarone-viner i prisklass upp till 449:- från producenten Luigi Righetti, under Jespers kunniga vägledning.

Slutligen fick vi prova vinerna med tilltugg, en tallrik med mat från Italien, ostar, skinka salami, porchetta, oliver, mm. Mörk choklad och mandelbiskvier passade till den söta ricioton. Som vanligt var det smakligt upplagt av Ingrid.
Kursledningen riktar ett stort tack till Jesper Flink och till Janake Wine Group, och är stolt över samarbetet som gav denna minnesvärda lektion.
Jan Ekdahl