Vinresa till östra Tyskland 24-28 maj 2020

Uppdaterades: 23 oktober 2019

Sparris, gurka, konst, historia och ”rysk skumpa” - en resa i österled för kunskapstörstande den 24 – 28 maj 2020, dvs i fem dagar

  • Radebeul_Weinberge_Hoflössnitz_Bismarckturm_Spitzhaus
  • Semperoperan
  • Spreewald-Classic
  • Radebeul_Weinberge_Hoflössnitz_Bismarckturm_Spitzhaus
  • Semperoperan
  • Spreewald-Classic

Dag 1, söndag 24 maj
Vi startar vår resa på morgonen i Halmstad där vår fina buss hämtar. Efter att vi
satt in väskorna och oss själva i bussen rullar vi direkt söderut. På färjan mellan Helsingborg och Helsingör får vi en första chans att sträcka på benen, andas lite sjöluft och kanske ta en morgonfika. Resan fortsätter genom Danmark till nästa färja mellan Gedser-Rostock. Den här överfarten tar knappt två timmar, ombord finns gott om tid för att både äta och botanisera lite i fartygets butiker. Väl iland är det bara några timmar kvar till den tyska huvudstaden Berlin som är vårt mål för dagen.
Vi gör en extrasväng i staden för att orientera oss och från bussen bekanta oss med några av stadens stora sevärdheter och landmärken innan vi kommer fram till vårt centrala hotell, Sorat Hotel Ambassador. Efter att vi installerat oss på hotellet och våra rum träffas vi igen lite senare för att promenera iväg till en närbelägen restaurang där resans första gemensamma middag väntar.

Dag 2, måndag 25 maj
En god hotellfrukost får inleda dagen innan vi åter sätter oss tillrätta i bussen. Dagens första mål är det fantastiskt spännande och vackra området Spreewald.
Vi kommer hit tidigt på förmiddagen, stannar ett par timmar om vädret tillåter.
Det finns gott om tid för fika, lunch, kanske en tur på kanalerna med en för området typisk Kahn eller så väljer någon kanske att fördjupa sig i det som blivit lite av områdets stolthet – Spreewald-gurkan.
Resan fortsätter söderut och i trakten av Dresden har det blivit dags för resans första vinprovning. Vi välkomnas hos Weingut Zimmerling, där konst och vin är unikt kombinerat. Efter provningen fortsätter vi in till Dresden där vi ska checka in för övernattning på Hotel IBIS Dresden Zentrum. Kvällens gemensamma middag äter
vi på närbelägna Altmarktkeller.

Dag 3, tisdag 26 maj
Efter frukost har det blivit dags att se den spännande och vackra staden Dresden. Under några förmiddagstimmar blir det en guidad rundtur både med buss och till fots där vi betraktar stadens välbekanta byggnader som till exempel Frauenkirche, Semperoperan och Zwinger från utsidan.
Nu lämnar vi Dresden och beger oss mot Radebeul och Hoflössnitz där det blir både rundvandring, visning, vinprovning och lunch! Mätta, belåtna och fyllda av intryck reser vi vidare västerut mot Freyburg men innan hotellet passar vi på att pröva lite sekt hos Rotkäppchen.
Dagens slutmål är det genuina och mysiga Hotel Sonnenuhr i Freyburg.
Här kommer vi att bo en natt och på kvällen serveras en vingårdsmiddag med provning av dessa ädla droppar till.

Dag 4, onsdag 27 maj
Återigen får en god frukost inleda dagen innan vi checkar ut och ska lämna Freyburg. Vi styr ut i området söder om Leipzig och sätter kurs norrut.
Det var faktiskt i den här trakten som vår svenske kung Gustav II Adolf stupade
i slaget vid Lützen. Under förmiddagen når vi byn Jessen där vi besöker Weingut Hanke för vinprovning innan vi fortsätter mot Rostock. Eftersom det är mitt i säsongen kommer dagens lunch att gå i Sparrisens tecken! Tyskland har på senare år blivit världsberömda för sina odlingar och sitt sätt att servera denna läckra primör!
Senare på dagen når vi Hansastaden Rostock uppe vid Östersjön. Vi checkar in på centralt belägna hotell die Kleine Sonne med rådhuset och Mariakyrkan som "grannar". Kvällens middag intar vi på deras anrika systerhotell rakt över gatan, Hotel Sonne.

Dag 5, torsdag 28 maj
Vi inleder dagen med frukost och kanske väljer några också en morgonpromenad på stadens trevliga gågata, Kröpeliner Strasse. Härifrån är det inte långt till hamnen där färjan väntar men först passar vi på att stanna till för lite shopping hos någon av de populära gränshandlarna innan vi rullar ombord. Under överfarten (knappt 2 tim) finns det gott om tid för att njuta av sjöluften och lunch för den som önskar.
Vi angör danska Gedser och reser genom Danmark upp till Helsingör där nästa färja väntar. Vid 18-tiden återser vi Halmstad där vi säkerligen bär hem några av de goda viner som inhandlats längs vägen efter att vi sagt hejdå och på återseende till varandra.

Resans pris: SEK 7.390:- per person i dubbelrum (baserat på 35 betalande resenärer)
Ev. enkelrumstillägg: 800:-/person (begränsat antal)

Resans pris inkluderar: bussresa, färjetransporter, övernattning i dubbelrum inkl. frukost på, i programmet angivna utflykter aktiviteter och vinprovningar, 2 luncher och 4 middagar (exkl dryck förutom vin då måltiden kombineras med vinprovning), reseledare från Erlings Resor, vägskatter och moms.

Information och anmälan till Jan Ekdahl, e-mail: ekdahljan@gmail.com
mobil: 070 524 80 03

Publicerades: 23 oktober 2019 Uppdaterades: 23 oktober 2019