I väntan på göken

...så fick man hitte på nåt annat!

Visst ser det härligt ut i Björkelund!

Och vilket väder vi fick, vi, ett 20-tal medlemmar, som med bilar for iväg österut mot ett ställe som heter Björkelund. En fastighet, som idag ägs av Hallands Naturskyddsförening. Inte lätt att hitta, om man inte varit där tidigare. Det hade inte undertecknad varit, varför det blev en riktig aha-upplevelse.

Lite spännande är det allt att komma till en hemlig plats, som arrangörs-gänget ordnade, i samband med vår årliga Gökotta.

Björkelund var verkligen idylliskt i det vackra vädret. Vi slog oss ner på innergården och fick lyssna på Bo Johansson, som berättade om gården och dess omgivning. 

Naturpromenad

Därefter tog vi en ca 2 km lång promenad utmed Fylleån, som egentligen är en älv, som sträcker sig 60 km innåt land.

Bland alla fåglar, som gör sig hörda vid denna tiden på året, t.ex. svartvit flugsnappare, så HÖRDE VI PLÖTSLIGT GÖKEN...och dagen var fullbordad! Men kanske inte riktigt, då vi var tvungna att fortsätta att gå slingan i den vackra naturen för att komma tillbaks till samlingsplatsen.

Vackra mossbelagda stenmurar, som hårt arbetande människor en gång staplade för att få ordning. Fält av ginst med mera...

Fågelskådare fick sitt lystmäte bland talrika arter på plats.

Mistel

På en plats i trädgården växte Mistel under vilken flera av deltagarna passade på att pussas. "Enligt seden var det fritt fram för en man att kyssa en kvinna som stod under en mistel, och det betydde otur för kvinnan att vägra"

Fika med frågor

Sedan vidtog förberedelser och intag av medhavd fika, med mycket prat och skratt. 

Men lite bildning fick vi också i form av tipsfrågor, som Britt-Marie och Sune Jonsson sammanställt. Om jag får tala för mig själv, så fick jag nog gissa på de flesta frågorna. Det var väl därför jag inte omnämndes alls vid prisutdelningen! Det var frågor som Vilket hav täcker 1/3-del av jordens yta? 1. Stilla Havet 2. Atlanten 3. Indiska oceanen eller Vad är det som på norska heter Rumpetroll? 1. Tomte 2. Blöja 3. Grodyngel. Halland fick 1937 sitt första naturreservat, vilken? 1. Virsehatt 2. Getterön 3. Mätstocka ljunghed samt ytterligare 7 frågor + utslagsfråga. Svaren på ovannämnda frågor får du/ni leta upp själva!

Skedpotatisstafett

Som om inte ovanstående var nog, så arrangerades en stafett mellan två lag, som skulle transportera en sked med potatis fortast möjligt.

När alla kände sig nöjda, var det dags att plocka ihop vår medhavda picnic och dra hemåt igen.

Tack till Bo, som förtjänstfullt guidade oss och som t.o.m. har fått en egen skylt på området:

Tack också till Sune och Britt-Marie och övriga som hjälpt till med arrangemanget. En lyckad dag för alla som var med.

Ytterligare (massor) av foton hittar du i Bildgalleriet här

Några filmsnuttar kan du kolla in här

Som vanligt, då jag skriver om de olika aktiviteterna vi har i föreningen, så är reportaget högst personligt skrivet av undertecknad. Har jag missat något eller att något blivit fel, så meddela mig gärna.

Text och foto och filmer: Arne Edlund       edlundarne@gmail.com