Canasta/Plump

Ett roligt kort- och tankespel för alla!

Vi träffas i två lokaler varje tisdag. Den ena gruppen på Snöstorps Servicehus, Ljungbyvägen 28 klockan 14:00 och den andra i Blå Huset, Kornhillsvägen 30 (se karta nedan) klockan 13:30.

Höstterminen -22, börjar tisdag den 4 oktober till tisdag 6 december.

Vårterminen -23, börjar tisdag den 10 januari och pågår till tisdag 25 april.

Kom gärna en stund före, så vi kan dela upp oss. Ta med fika till dig själv...och ett glatt humör 😀. Det är också bra om du kan meddela oss i förväg om du får förhinder, så vi vet hur många bord vi ska ställa i ordning.

Snöstorps Servicehus  

Kontaktperson: Ulla Bengtsson 0704-061 115

 

Blå Huset, Kornhillsvägen 30.

Kontaktperson: Maritza Johansson 0708-159 113, Berit Mohag 0709-696 321

Plump
Plump är ett kortspel man kan spela med allt från tre till sju deltagare, och det kan hålla på relativt länge. För att kunna spela plump behöver man endast en kortlek med 52 kort och något att skriva på, till exempel papper eller anteckningar på mobilen. Innan spelet drar igång så får varje spelare lika många kort, hur många kort alla får beror på hur många deltagare som är med. Korten delas ut tills det inte finns tillräckligt många kvar för att alla ska få lika många, och man lägger sedan undan de resterande korten.

Därefter kollar alla spelare på sina egna kort och avgör därefter hur många stick man tror att man kommer att vinna. Alla säger därefter hur många man tror att man vinner och det skrivs sedan ner. Personen som sist meddelar hur många denne tror att den kommer att vinna får inte välja ett nummer som gör att antalet sammanräknade blir samma som antalet stick som kommer att spelas. Det gör alltså att det är helt omöjligt för alla spelaren att vinna precis så många stick som de trott att de skulle göra.

Den som sagt att den kommer att vinna flest stick är den som får börja med att lägga det första kortet med framsidan uppåt på bordet. De andra ska sedan lägga kort som har samma färg som det första kortet. Den som lagt det högsta kortet i den färgen när alla lagt det första kortet vinner sticket och får lägga det första kortet i nästa stick. Så håller man sedan på tills alla kort är utspelade. Därefter räknar man ihop hur många stick varje deltagare vunnit och jämför det med antalet alla trott att de skulle vinna innan spelet började.

De spelare som vunnit precis så många stick som de trodde sig skulle göra får sedan 10 poäng plus ett poäng för alla stick de tog. Alla spelare som inte lyckades vinna antalet stick de gissade på får en plump på pappret. Man börjar sedan om och påbörjar en ny omgång på precis samma sätt, och gör det lika många gånger som antalet spelare som medverkar. Det är personen som vid spelets slut samlat på sig flest poäng som vinner. Vissa lägger även till regler som säger att efter ett visst antal plumpar så åker man ur spelet och förlorar.