🎶 Månadsträff
Oj, vad jag bedrog mig!
Jag undrade hur man kan hålla en timmes föredrag om mörker kontra ljus. Men jag tror att jag kan svara för alla 150, som var på plats i Kornhillskyrkans café och måndagen den 20 januari, att det var hur intressant som helst!
Johan Eklöf, biolog, författare och fladdermusforskare, visade med ackuratess, hur man kan få ett ämne som detta, att bli en tänkvärd, upplysande(!) och eftertänksam föreställning.
Jag saxar från nätet: "Ljus och mörker har styrt livet i miljarder år, med en uråldrig och taktfast rytm – ända tills glödlampan uppfanns. I dag dominerar gatlyktor och fasadbelysningar natten och på bebyggda platser blir det sällan helt mörkt. Att se stjärnhimlen en molnfri natt är en sällsynt upplevelse. Ljusföroreningar har seglat upp som ett av våra verkligt stora miljöproblem, om än obekant för de flesta. Flyttfåglarnas navigering störs, sköldpaddorna går vilse på väg till strandkanten och insekternas pollinering uteblir. Mörkermanifestet är en bok om vårt behov av det naturliga mörkret och vikten av att låta den uråldriga rytmen ha sin gång – såväl för den biologiska mångfaldens skull som för människans väl och ve."
Johan gjorde en fascinerande och spännande djupdykning i mörkret och dess betydelse för den biologiska livscykeln. Bl.a. fick vi se ljusets spridning i Halmstad med omnejd, vilket var lite av en chockupplevelse. Tyvärr har jag inga bilder om detta. Men det visar på hur ljust det är trots att vi tror det är mörker.
Här är tänkvärda punkter från Johans bok Mörkermanifestet:
Det här kan du göra
Alla som har fasadbelysning eller belysning utomhus kan bidra genom att lära sig mer och ta ansvar. Ofta kan enkla åtgärder göra stor skillnad:
- Belys bara när och där det behövs
- Använd närvarostyrning (rörelsesensorer)
- Välj varmare ljus
- Minska ljusstyrkan
- Placera ljuspunkten lågt och undvik/avskärma uppåtriktat ljus
- Ta särskild hänsyn när du belyser nära vatten med höga naturvärden och miljöer där fladdermöss trivs, som gamla träd.
Ja, som sagt, det är mycket att tänka på vad gäller mörkret och ljuset - mycket som man inte hade en aning om. Det märktes inte minst vid samtalen under fikapausen.
Vår syn
Sedan tog Ewa Palm vid och berättade vikten av att kontrollera sin syn. Ewa, som fick ersätta en inbjuden syninstruktör, nämnde att det är viktigare än vi tror, att ha många lampor i våra hem. Lampor med bländskydd, riktad belysning och även s.k. mysbelysning vid TVn. En annan sak är, att vi ska ha bra belysning vid matbordet. "Det är inte bara maten som ska smaka gott, utan maten ska se god ut också!"
Tips: Måndagar klockan 14.00–16.00 och torsdagar klockan 9.00–11.00 finns syn- och hörselinstruktörerna på Alla Hjärtans Hus (Kyrkogatan 3) om du behöver hjälp, råd eller information.
Sedan påminde Ewa också om att vi ska vara extra försiktiga på bedrägerier via telefon, sms eller dörrknackning. Dessa skumma element specialiserar sig på äldre, som de tycker är lättlurade. Men det är väl inte du!?
Därefter presenterade Jan Johansson, några nya resor och äventyr.
Dessa resor blev dock snabbt fyllda av de närvarande på träffen. Är du som läser detta, väldigt intresserad av att vilja åka, så finns det kölistor. Eller så kan du också komma till träffarna i fortsättningen, så du inte missar något 😊! Vill du läsa mer om resorna och kontaktpersoner, ska du gå in på hemsidan under rubriken 🔴 Resor.
Studiecirkel om den sorg som inträder vid anhörigs bortfall.
Sedan kom också en liten nyhet från en av våra medlemmar, Kajsa Linder
som varmt talade för en studiecirkel hon vill ordna för de som är intresserade. Cirkeln ska belysa sorg och bekymmer, då en anhörig plötsligt dör. Kajsa, som på ett belysande och vältaligt sätt, berättade om egna erfarenheter och om hur viktigt det är att kunna prata, tillsammans med andra drabbade om sorgen och eländet som uppstår. P.g.a. omständigheter, så kan inte en sådan studiecirkel starta förrän i höst, så vi återkommer med information när det blir dags.
Dessa Månadsträffar är oftast väldigt lärorika att gå på, vilket vi kunde konstatera denna dag. Det är bra att kunna varva musikunderhållning med annan viktig information. Så välkommen du också nästa gång. Se gärna på hemmsidan under rubriken 🟢 Våren 2025, om vad som händer framåt.