Slätteryds skola o Sydvatten

Uppdaterades: 27 april 2019

Slätteryds skola, Sydvatten och Tiraholms fisk

  • Ulla-Britt och Inger kollar gamla skrivböcker
  • Det ser ut som om läraren har problem med ordningen i klassen!
  • Är detta läraren?
  • Ulla-Britt och Inger kollar gamla skrivböcker
  • Det ser ut som om läraren har problem med ordningen i klassen!
  • Är detta läraren?

Vi började med Slätteryds skola där vi fick en guidad visning av den mycket väl bevarade och intakta ursprungliga utrustningen från 1900-talets början. Några av medlemmarna berättade egna historier från sin tid i skolan, och många kände igen både planscher och skolmaterial.

Därefter var det lunch med kaffe på Tiraholms fisk. Efter maten berättade Ekvalls om sin verksamhet som innebär odling och rökning av fisk, restaurangverksamhet och senaste tillskottet hotellverksamhet. Det fanns också möjlighet att handla fisk med sig hem.

Därefter berättade Juha Rankinen, som är anställd av Sydvatten, spännande saker om forskningen, som funnits i 1.5 år på Tiraholm. Sydvatten ägs av 17 kommuner, och bolmens vatten används av ca 1.000.000 invånare och det går åt 2000 liter i sekunden och av det använder industrin 61% och hushållen 23%. Vattnet går genom en 8 mil lång tunnel ner till Skåne och är den 5:e längsta tunneln i världen. Juha berättade också att tillväxten på ål är dålig beroende på brunifiering. Vi behöver våra våtmarker för de är reningsverk för vattnet.

Därefter var dagen slut och vi återvände hemåt efter en intressant dag.

 

 

 

 

Publicerades: 08 februari 2019 Uppdaterades: 27 april 2019