Vårresa till Köpenhamn

  • Intresserade medlemmar i Rosenborgs slott.

Köpenhamnsresan 25 april 2018.

Vi var 39 förväntansfulla resenärer som satte oss i bussen med destination Köpenhamn. Via färjan Helsingborg-Helsingör rullade vi in i danska huvudstaden, körde längs sjöarna och stannade utanför Söndermarken, parken på Frederiksberg, i vars underjord de gamla vattenreservoarerna ligger. En lite frusen guide berättade intresserad om parken, dess byggnader och bakgrunden för Cisternerne. Därefter steg vi ner i de mörka hålrummen och besåg konstnären Jeppe Heins utställning, roterande kulor som slog mot metalskålar och gav upphov till diverse ljudfenomen. Tyvärr var den ingående gasflamman ur funktion. Det rådde en egen stämning därnere!

Sedan promenerade vi via Frederiksbergs Have till Hansens Gamle Familiehave och intog en riktigt fräsch och god "frokost", allmän trivsel i den mysiga lokalen med trevlig personal.

Vi fick korsa Pile Alle (starkt trafikerad), men kunde sedan äntra bussen och köra in i centrum igen till Rosenborgs Slott, den namnkunnige kung Christian IV.s favoritslott (dog här 1648). En stor upplevelse med besök i Skattkammaren. Vi såg bl. a. Christian IV.s praktfulla kröningskrona och blev insatta i historien och bakgrunden av intresserade guider.

Med alla intryck från dagen, från det lite mörka och dystra i underjorden till ljuset och det upphöjda på slottet, kunde vi sist på eftermiddagen åka tillbaks till Halmstad.

Ebbe Ankeraa med hjälp av Per Ohlsson,
researrangörer.