Rapport från Fågelskådning

Uppdaterades: 10 maj 2018
  • Fågelskådning den 11 maj 2017

Vi var 13 deltagare som samlades vid "Snusaleet" i Västerhagsskogen. Kvällen var kylig, mulen och råkall, men regnet hade i alla fall upphört.

Under Lasse Blomkvists skickliga ledning fick vi se och höra en hel del arter, men på grund av kylan var det inte så livligt i skogen som vi hoppats. Men vi fick höra koltrast, bofink, lövsångare, taltrast, gransångare och rödhake. Gransångaren har ett läte som låter som "salt sill, salt sill". Taltrasten har många olika melodislingor men upprepar dem tre till fem gånger. Vi fick se en svarthätta men dom sjunger inte på kvällen. Lite senare hörde vi en järnsparv som låter som "en rostig trehjuling". Tranor hördes från den anlagda våtmarken som ligger i närheten av skogen.

Lasse lärde oss också att biotopen är viktig för förekomst av vårens sångfåglar. De flesta gillar att vistas i blandad lövskog med snår och buskar i undervegetationen. En del gillar att sitta högt upp i trädtoppen och sjunga och spana över området. Kommer man in i tallskog med höga stammar och ingen undervegetation är det alldeles tyst, för här trivs inga sångfåglar.
Det blev tyvärr inga bilder på deltagarna som trotsade det tråkiga vädret, men trevligt hade vi!

Vid tangenterna
Birgit Sjöholm

Publicerades: 09 juni 2017 Uppdaterades: 10 maj 2018