Hemliga Resan 15 juni 2018

Uppdaterades: 25 juli 2018

Vart ska vi ?

Fredagen den 15:e juni var det dags för årets hemliga resa.

Kl.7:00 åkte vi från Källsjö och kl.7:10 från Fagered med vår chaufför Jörgen vid ratten. Första stoppet blev i Halmstad där guiden mötte upp.

Temat för resan blev Fritiof Nilsson Piraten. Vår guide var verkligen kunnig i ämnet och berättade fantastiskt och medryckande om denna man och hans leverne.

Men först var det dags för en god frukost på Margretetorps Gästgifvaregården innan vi forsatte färden till Vollsjö där Fritiof föddes 1895. Han var son till stinsen i Vollsjö "en vanartad son" som han skrev om sig själv.

Han studerade först i Lund men blev religerad därifrån och började sedan i Ystad men blev även där religerad. Till sist tog han studenten i Kristianstad. Därefter läste han i Lund och tog en jur.kand examen. Han blev advokat men började också skriva noveller och debuterade 1932 med boken Bombi Bitt och Jag.

I Vollsjö finns ett museum som vi besökte och som skildrar Piratens liv och leverne. I parken finns en statyr av honom och katten Skorpan samt Bombi Bitt och Eli. Ett besök till Ravlanda Kyrka var ett måste för att se hans grav.

Vi besökte också Pumphuset som användes för att pumpa upp vatten till ångloken. Därefter gick resan till Brösarp Gästgiveri för en god middag.

En liten tur ner till Kivik hann vi också med innan färden gick hemåt med eftermiddagskaffet i Vittsjö på Café Sjölyckan som har en vacker utsikt över sjön.

I Halmstad fick vi säga tack och adjö till vår duktiga guide och passade också på att tacka vår eminenta chaufför som tyckte att 'vi är inte hemma än'.  Men allt gick bra och vi har fått många fina minnen från en underbar resa genom Skåne.

 

Redaktörens kommentar:

Tack till Inger Eriksson för detta utförliga reportage

Publicerades: 25 juli 2018 Uppdaterades: 25 juli 2018