Ätrafors & Luftvärnstornet

Uppdaterades: 25 juli 2018

En härlig eftermiddag

Vi samlades i Fagered och Källsjö för samåkning till Ätrafors.

Vid parkeringen vid luftvärnstornet dyker plötsligt 2 män upp i hemvärnskläder med bössen på ryggen.Det är våra guider Sven Karlsson och Helge Vrågård som ska visa oss luftvärnstornet.

Det byggdes 1942 för att skydda Yngredsfors kraftstation i fall Sverige skulle angripas under världskriget. Det var ett betongtorn 95 meter högt och var avsett för en 40 mm luftvärnskanon modell 36. Luftvärnstornet var bemannat med 2 grupper som avlöste varandra: 1 gruppledare, 6 skyttar, 2 riktare, 1 laddare och 2 hantlängare, tillsammans 12 man. I tornet finns också logementen till gruppen med våningssängar. Idag ägs luftvärnstornet av Askome Hembygdsförening sedan 2004.

Efter ett intressant besök i detta torn var det dags att gå ner till dammen där Arne Brolin hade fått  fart på grillen så vi kunde grilla våra medhavde korvar. Därefter var det dags för kaffekokning. Arne hade en ställning som han hängt en stor kaffekittel över elden och snart puttrade det så mysigt och sedan njöt vi av nykokt kaffe. Snart var vi båda mätta och fått släckt kaffetörsten och kunde återvänd hemåt.

Vi tackar hjärtligt våra guider och kaffe/grillmästare för en trevlig eftermiddag.

Reportage från Inger Eriksson.

Publicerades: 25 juli 2018 Uppdaterades: 25 juli 2018