Hantverksrallyt 17 oktober 2017

Buss avgår från Onsala kyrka klockan 07.45

Vårt första besök är Öströö Fårfarm, Tvååker
Öströö fårfarm ägs av familjen Klingspor och arrenderas av Jeanette och Kristian Carlsson.

Fika i slottsparken eller i Brännvinskällaren

Gårdsbutik med hantverk i ull, fårskinn & lammskinn.
Den lilla röda stugan har blivit utbyggd och är nu en stor härlig "fårateljé", där man hittar allt som har med får att göra. Frun i huset tillverkar så fort hon får en stund över, mössor, kramdjur, kuddar, sjalar m.m. allt i mjukaste lammskinn.
Stor sortering av lammskinn i alla nyanser av grått!

Andra besöket blir på Le Rocking Horse och Brobergs Keramik, Köinge
Mitt i Ätradalens vackra landskap har jag min ateljé och butik som jag numera delar med min man träkonstnären Denis Gavois och hans Le Rocking Horse. Här skapar vi bruks- och konstföremål i en härlig blandning. Ända sedan jag var liten har jag varit fascinerad av lera. Dess formbarhet, mjuk, hård, grov och len. Färg och form har alltid varit en självklar del i mitt liv. Nu har jag mer och mer hamnat i lerans värld.
Tredje besöket blir på British Farmhouse Soap
Väldoftande tvålar & bodybutters med en touch av England!
Claire Kjerrman flyttade till Sverige 1980 från Bristol i England. Tillverkar naturtvålar och hudprodukter av naturliga ekologiska ingredienser hemma på gården. Produkterna kan du köpa i Gårdsbutiken hemma utanför Ullared. Även inredningsdetaljer från England, allt med en äkta lantlig känsla!

Fjärde besöket blir på Folkareds bryggeri
Här väntar oss en härlig dagens lunch (inget friterat) innan vi fortsätter vårt Rally.
De som driver The Folka Red Fox heter Philip och Elisabeth Nicholson och 2013 startade mikrobryggeriet Folkared 15. Redan då fanns tanken på en Pub men det tog ett par år innan det blev verklighet. The Folka Red Fox är en brittisk inspirerad Pub som är öppen både för allmänheten och för slutna sällskap.
Vi lämnar Folkared för att besöka ytterligare två hantverkare, men återvänder för ölprovning med tilltugg som avslutning på dagen.

Femte besöket tar oss till Art by Turi
Mitt namn är Turi Everett. Är född i Sverige, med en norsk mor och en dansk far. Jag bodde och arbetade i Staterna i många år. Under den tiden utvecklade jag min konst, upplevde och lärde mig mycket. Det var också där jag fann min man Jay, som följde med mig tillbaka till Europa 2004. Året därpå föddes vår härliga dotter Aria.
Jag har ritat och målat sedan tidig ålder. Alltid älskat kreativiteten. Idag, är jag lyckligt arbetande i min egen lilla rustika studio på landsbygden strax utanför Falkenberg i Halland. Jag ritar och målar olika teman, olika projekt men finner min stora inspiration i hästen. Jag finner deras enkla kraft och deras skönhet mycket attraktiv. Speciellt deras uttryck och rörelser. Hästar är både majestätiska och vanliga – men alltid i ett med sin omgivning. Jag tror att det är just därför vi trivs i deras närvaro. En stor inspirationskälla går i hagen brevid studion, min frieserhäst Remus.

Sjätte och sista besöket blir hos Pitsch Läderverkstad
Hantverkare i Tuvagård! Bland svetsloppor, mjölkkor, islandshästar och läder..
Här bor vi,,Veronica Pietsch som huvudsakligen arbetar i sadelmakeriet och Benjamin Eriksson som driver gården. Basen är en ekologisk KRAV-besättning av SRB-kor och vi levererar vår mjölk till Arla. Här bor också en liten busig unge samt en hund och några katter.
varför blir man sadelmakare...?
I grunden ligger förstås ett hästintresse och en fascination för hantverk i alla dess former. Att ta till vara gamla saker, fixa till dem och få dem att funka igen är en härlig känsla! Kunskapen var heller inte alltid så stor hos de som saluförde produkterna. Detta måste ju gå att göra bättre, tänkte jag och på den vägen är det! Nästan allt skinn och läder köps ifrån Tärnsjö Garveri i Uppland.

Nu har vi avverkat de sex besök som ingår i Hantverksrallyt

Förhoppningsvis nöjda och fullmatade med information och kanske lite shopping från alla besök, återvänder vi till Folkareds bryggeri för ölprovning. (Det finns annat att dricka för de som inte vill ha öl). Beräknar vara tillbaka i Onsala ca klockan 19.00.

PRIS inkl. fika och lunch 975:- per person
Har du allergi, gluten osv. meddela detta i samband med anmälan. 

Ulla Jonsson 0703-649103 eller Margareta Sandberg 0703-124962 eller via mail till ullars.jonsson@live.se.