20/4 Tankar från Louisiana april 2022

Onsdagen den 20 april samlades drygt 50 medlemmar vid Linnéplatsen för resa till konstmuseet Louisiana i Humlebeck strax norr om Köpenhamn.
Rolfs Resor ställde upp med chauffören Bosse, som körde oss lugnt och fint till målet, samt guiden Ewa, som lämnade löpande och lättsam information under resan. Första anhalten var anrika Kvibille Gästgiveri där herr Gästgivare Anders gav oss en inblick i Gästgiveriets historia. Med ett intervall av 15 km skulle det finnas möjlighet till hästbyte samt övernattning. Mätta, glada och belåtna kunde vi storma ostbutiken och fynda Cheddar och grönmögelost.
Resan fortsatte i det strålande vädret till Louisiana dit vi anlände vid 12-tiden.
De flesta av oss gick till utställningen om Sonia Delaunay, som från 1920-talet verkade i Paris med målningar och framför allt okonventionella, moderna kvinnokläder i fantastiska mönster. Man kan kanske säga att hon var en föregångare till 50-talets OP- och popkultur i London?
Men förutom intressanta utställningar erbjuder alltid Louisiana en enastående upplevelse med en arkitektur som ansluter till landskapet och där skulpturer av toppkonstnärer är placerade i parken. WOW!
Museet skapades efter Knut W Jensen vision om ett modernt museum tillgängligt för alla, utan pompös finkultur. Hans vänner avrådde honom och ansåg att projektet var minst sagt vågat.
Vi kan bara konstatera att han lyckats väl med sitt projekt och tillsammans med arkitekter och ett par museikollegor skapat ett nydanande museum med konst, och som är konst i sig självt.
Stående utanför entrén kom jag att tänka på vad jag läst en gång:
När Knut W Jensen sökte om tillstånd för att kunna bygga museet ansåg några i kommunstyrelsen ”Ja men den marken är ju avsedd till en kyrkogård!”
Men den kvinnliga ordföranden avgjorde frågan med repliken. Jag tycker vi skall bifalla ansökan, det är väl bättre att skapa något för de levande!
Och det avgjorde frågan som tur är för oss.

Sigvard Fernström

Marianne af Ekenstam, SPF Linnés reseansvariga, lämnar följande rapport från resan:
Den 20 april kunde vi äntligen göra vår första resa efter ett långt uppehåll. Vi var ett glatt gäng som samlades vid Lilla Soffbutiken vid Linnéplatsen. Bussresan till Louisiana gick fort och gissa om det pratades och skrattades i bussen! Jo, det var minsann en otroligt härlig stämning både på ditväg och hemväg. Vår reseledare berättade under resans gång om trakterna vi passerade. Det blev fika på Kvibille Gästgiveri och vi var framme vid Louisiana runt tolvtiden. Då alla fått sin biljett var det dags att ägna sig åt utställningarna om Sonia Delaunay och Peter Cook och museets permanenta utställning. Det fina vädret lockade många att flanera i trädgården med de underbara statyerna. Och många lunchade utomhus. Tyvärr hade det skett en trafikolycka på vägen hem så vi fick fika på Rasta vid Hallandsåsen och hemkomsten blev då naturligtvis lite senare än planerat.
Detta var min första resa i rollen som reseansvarig och jag säger tack till alla för en underbar samvaro och den glädje som spred sig i bussen!