14-17 april 2023 Fyra dagar i Hamburg

14-17 april 2023 4 dagar till Hamburg

Tidigt på morgonen den 14 april träffades vi vid Lilla Soffbutiken för att med Rolfs Flyg&Buss åka till Hamburg. Det var en alldeles ny buss och gott om utrymme och vår chaufför samt reseledare tog väl hand om oss alla. Vår färd gick först till Rödby-Puttgarden där vi åkte färjan över till Tyskland och kom så småningom till vår mål Hamburg. Vi checkade in på Hotel Paseler Hof som ligger centralt. Rummen var små och trevligt inredda. Dags för middag och man kan nog erkänna att Tyskland inte är känd för sin gastronomiska ådra. Det fanns mycket att välja på så det var bara att ta för sig.
Andra dagen tog bussen oss till Chocoversum där vi fick en intressant guidning om chokladbönan och dess historia. Vi fick också själva göra en chokladplatta med olika smaker på som vi fick ta med oss hem. God lunch med kalkonsnitzel med tillbehör och en god öl. Därefter blev det en rundtur med buss tillsammans med en lokalguide. Ett hus, Chilehaus, som var ritat av Arkitekten Fritz Höger var vår guids favorit och hade en spännande historia. Googla gärna på detta hus för mer information. Turen avslutades på den nya konserthallen Elbphilharmonie. Där fick vi själva strosa omkring och njuta av byggnaden och den fina utsikten vid floden Elbe. Förr var det många sjörövare på floden och den mest kände är Stötebeker, dåtidens maffia.
Middag på konserthusets restaurang och sedan var det ett tiotal personer som hade bokat konsertbiljetter till Bolero på Laiszhalle, dirigent Igor Budinstein. Till min förvåning var det en ung publik samt musiker. Otroligt god stämning med vacker musik och många långa och intensiva applåder.
Tredje dagen åkte vi till Speicherstadt Kafferösteri och fick inblick i kaffebönans historia och  dess vandring genom världen. Provsmakning av olika bönor från olika delar av världen. Fem sorters kaffebönor serverades i olika koppar som hade en sked som vi sedan hällde upp kaffe i vår egen sked. Kaffet kommer ursprungligen från Etiopen. Det finns mycket att skriva om både chokladen och kaffet men jag rekommenderar att ta sig lite tid och googla runt för att få mer information om man har lust. En god lunch avnjöts och sedan lite fri tid innan det blev en båttur på Alstersjön. Det var sedan lätt att ta en promend hem till hotellet. Några gick till parken Planten Blumen för att njuta av dess blommande prakt. Middag på hotellet.
Fjärde dagen var det dags att åka hem igen. Det blev ett stopp vid gränshandeln för att fylla på lite förråd av goda drycker. Väl hemma igen var man fylld av olika intryck och det kändes gott att sjunka ner i soffan och titta på alla bilder från resan. Några får ni också ta del av.
Marianne af Ekenstam rapporterade och fotograferade

P.S. Jag vill tacka alla som var med från hela SPF-distriktet och tillförde glädje och mycket värme till denna fina resa vi fick uppleva tillsammans. Ni är alltid välkomna att komma med förslag till nya resor som vi kan göra tillsammans år 2024. 
Hör av er till mig i så fall via e-mail: marianneafekenstam@hotmail eller mobil: 0762-412193