Studiebesök på Fransiskusgården

April månadsutflykt gick till Franciskusgården i Jonsered. I det härliga vädret samlades 40 glada SPF-are på Göteborgs Central. Efter en snabb och bekväm tågresa anlände vi till Jonsereds station. Sen följde en promenad på drygt 10 minuter förbi Jonsereds Fabriker och genom det gamla brukssamhället innan vi nådde vårt besöksmål.
Vi hälsades välkomna i kapellet av Broder Mikael, som berättade att deras orden grundades av den helige Franciskus. De sju bröderna lever ett öppet klosterliv och samlas för bön fem gånger per dag, däremellan utnyttjades tiden till arbete, måltider och ”egentid”. Uppgifterna omfattar såväl arbete i den egna trädgården, som socialt arbete med ungdomar och andra behövande. Munkarna driver även ett gästhem där man kan ansöka om boende kortare eller längre tid.
Franciskusgården var ursprungligen ett ålderdomshem, som uppfördes 1899, Kapellet byggdes till år 1990.
Vi fortsatte i samlingssalen där Broder Mikael berättade om sin väg till klosterlivet medan vi drack kaffe och åt våra inköpta smörgåsar.
Bröderna har olika arbetsuppgifter. Mikael sköter administration och munkarnas hemsida.
Av de sju bröderna är två utbildade katolska präster. Sex av dem hade konverterat medan Mikael, född i Polen, var katolik sedan dopet.
Hur går det då till om man vill ansluta sig till deras gemenskap? Jo, först är det en ömsesidig prövotid om sex år för att utröna om man passar för klosterlivet. Om man senare vill utträda går det bra men först efter en prövning högre upp i hierarkin.
På frågan om vad som var det bästa med klosterlivet svarade Mikael Bröderna! Och vad är det sämsta? Bröderna!
Alltså både/och som i många andra sammanhang!
Sigvard Fernström