Ästads vingård 15/3 2018

Dagsresa till Ästads Vingård

Jo man kan åka på vingårdsbesök i Sverige! Vi åkte till Ästads Vingård. Pelle "rattade" bussen och oss från Göteborg och följde kusten på småvägar söderut. Straxt söder om Varberg svängde vi vänster mot Tvååker och på en sluttning bakom ett flertal hus låg vingården med fint sydvästligt läge. Men i mars när landskapet fortfarande är mer brungult än grönt lockade det inte med rundvandring.
Guidning blev istället inomhus via bildspel samt av Susanne - gårdens somalier - som på ett helt fantastiskt sätt berättade om en vinodlares mödor – från druva till vin. Ästad har en lång historia som bondgård, men är en nykomling när det gäller vin – de första vinstockarna planterades 2011. Man har bara gjort tre årgångar (19414, 1915 och 1916) fortfarande i tank och flaskor i vineriet. Efter god lunch bjöds vi på vinprovning.
Sedan fortsatte färden mot Källsjö, där besöktes ortens lokala mejeri. Här fick vi en inblick i hur ett litet lokalt mejeri arbetar samt vilka produkter som de framställer – här var det verkligen "närproducerat" som gällde. Deras egenproducerade ostkaka kan rekommenderas!
Att det finns många intressanta "smultronställen" i vår närhet har än en gång bekräftats –detta blev en toppendag!                            /  Lillemor