Palestina

SPF Skinnarbygd har haft turen att få

                                                                                                                                       Maria Andersson

att berätta lite om sin resa till palestina. Maria flyttade till Malung 1982 och har jobbat som barn och ungdomsledare i Malungs församling i 20 år.

Den huvudsakliga avsikten med resan var att vara på olika ställen där Jesue vandrat.

Resan gick från Tel Aviv till Genesarets sjö, där de vadade i vattnet och besökte kyrkan i Tabqa där det enligt traditionen var platsen som Jesue mättade 5000 man med 2 fiskar och 5 bröd. Hon besökte även Kafernaum, Petrus hemstad, numera ruinstad. Resan gick vidare via Jeriko till Jerusalem och Betlehem. I Jerusalem besökte hon Olivberget, Tempelberget med klippdomen,muslimernas tredje heliga plats. Hon besökte även Al-Agramoskèn, Gravkyrkan, Trädgårdsgraven, och Västra muren (klagomuren). Tempelberget var även platsen som Salomon byggde templet på. Tyvärr får de inte vara där, trots att platsen är viktig för judarna.

På vägen till flyget hem berättades om en Fader Bruno som på 1970-talet försökte få till ett samförstånd mellan judar och muslimer på ett ställe som heter Neve Shalom, Wahat Al-Salam. Där numera judiska och arabiska familjer bor och barnen går i samma skola.

Alla högtider respekteras och firas tillsammans.

I sanning en intressant resa även för åhörarna.

 

Text: Helga Berg

Foto: Per Berg