Vattenflaska - något för dig?

Om du hör till de som har svårt med de nya låga inomhustemperaturerna kanske en vattenflaska kan öka ditt välbefinnande en smula.

Förr användes en flaska med varmt vatten instoppad i en raggsocka för att få upp temperaturen mellan lakanen inför sänggåendet. Så kan man göra nu för tiden också, men de nya vattenflaskorna i mjukplast är lättare, går inte sönder om man tappar dem i golvet och är inte så hårda och kantiga.

Apoteket och de stora sportaffärerna har flera olika modeller av vattenflaskor till salu för ett par hundra kronor. Då förstår du kanske att det inte är så töntigt med vattenflaska i sängen – vildmarksproffsen använder dem regelbundet vid sina övernattningar under öppen himmel.


Flaskan på bilden ovan ligger i en mjuk och len tygpåse som är skön mot huden. Påsen är avtagbar och kan tvättas om du tycker den blivit solkig. Men det finns också rena plastflaskor. 
Den har en liten krok som gör att den kan hängas upp som en galge i garderoben när den inte används. Men tom tar den bara liten plats på nattduksbordet eller i en låda.

Fyll på flaskan med hett vattenledningsvatten. Det brukar hålla 45-55 grader och det räcker.

Vill du ha varmare kan du koka upp vattnet lite, men du bör inte ha varmare än 65 grader. Högre temperatur brukar kännas obehagligt hett. Flaskan i mjukplast tål nog heller inte mer än ca 85 graders värme.

Lägg flaskan i bädden några minuter före sänggåendet. Då blir det skönare att krypa ner trots det kyliga sovrummet. Behåll flaskan i sängen under natten om du tycker det är skönt. Har du värk någonstans kan denna lindras om du har flaskan mot det onda stället.

Vattenflaskan är nog skön i sängen men ersätter tyvärr inte en varm sängkamrat...

Hans Kinell