Ulrika Hellmo - kommunens seniorådgivare


Ulrika Hellmo är Falu kommuns seniorvägledare

Det här är Ulrika Hellmo, kommunens seniorvägledare. Hon är arbetsterapeut och kommer hem till de äldre som behöver och vill. Hon kan ge stöd och råd, slussa vidare till andra instanser och ordna anpassning av bostaden.

Det hela började som ett projekt för att förhindra fallolyckor i hemmet 2018. Den gången fick alla över 80 år ett brev hem med ett erbjudande om att Ulrika kunde göra gratis hembesök.

När projektet tog slut efter tre år beslutade kommunens omvårdnadsnämnd att det varit så lyckat att man permanentade verksamheten, och Ulrika Hellmo anställdes som seniorvägledare.

– Projektet vände sig till alla över 80, nu är det friare och jag kan anpassa mig till var behoven finns, bland annat hamnar alla som har ramlat eller är rädd för att ramla hos mig, berättar hon.

Allt startar med ett hembesök och ett samtal, som vid behov kan bli ett långt samtal, eftersom Ulrika har god tid på sig.

– Jag utgår från varje person och börjar med att vi går igenom en vanlig dag, och pratar om vad personen äter, om läkemedel, hur det är med motionen, om vardagliga saker.

– På det viset kan jag kanske föreslå ändrade rutiner, men också slussa personen vidare till syncentralen eller hörcentralen om det behövs, eller till kommunrehab, eller så kan jag kontakta kommunens biståndshandläggare.

Eftersom hon har god tid på sig hinner folk öppna sig och berätta om sådant som kanske sitter långt inne. Ofrivillig ensamhet kommer ofta upp.

– Om ensamheten samarbetar vi med andra aktörer, som med er i SPF Seniorerna Falun, dit jag kan hänvisa folk.

Ulrika kan också snabbt ordna mer vardagliga saker, som ett handtag i duschen eller se till att trösklar tas bort, eller att någon får en rollator.

Och hon kan ta upp boendefrågan, ska man bo kvar i ett stort hus när man är gammal?

– Det är ofta en känslig fråga och jag försöker vara ödmjuk och lyhörd när jag tar upp den, men ett råd är att ställa sig i kö för en annan bostad,när man fortfarande är pigg.

– Jag arbetar hela tiden hälsofrämjande och vill nå människor som inte har någon insats från kommunen, men som kan behöva hjälp ändå.

– Folk vet inte alltid vad de har rätt till, eller vad som finns att få, och de är inte alltid aktiva på nätet.

Genom att jobba förebyggande kan Ulrika Hellmo spara pengar åt kommunen, och kanske senarelägga behovet av hemtjänst. Nu planerar hon för ett nytt utskick till fler seniorer i kommunen.

– Det här är ett fantastiskt arbete, och så många intressanta historier man får höra, säger hon.

– Men jag skulle önska att det fanns en äldrecentral, dit folk kan ringa och få hjälp. Och en äldrekurator eftersom många har behov av att prata.

Vill du ha kontakt med Ulrika Hellmo finns hon på telefon 023-86 946, eller ulrika.hellmo@falun.se.

Text och foto: Inger Söderlund