230412 Falun gjorde Stämman!


Rita Halvarsson registrerar ombuden

När SPF Seniorernas Daladistrikt hade Stämma i Falun den 12 april var Faluföreningens medlemmar aktiva på flera sätt.

Ny ordförande för Distriktet blev Anders Runström som avlöste Anne Unge från Grangärde.

Herbert Carlén var ordförande och Rita Halvarsson sekreterare under förhandlingarna. Stämman genomfördes på anrika Bergalid där Karin Malmgren fungerar som husfru och Allt-i-Allo.

Christina Zetterström blev protokollsjusterare och rösträknare tillsammans med Bengt Simonsson från Borlänge. Protokollet från Stämman ska nämligen justeras 23-04-18 på Distriktsexpeditionen i Falun. Dit har presidiet inte så långt.

Herbert Carlén hade även ordnat så att Stämmodeltagarna hade möjlighet att få guidade visningar av den pampiga fastigheten som verkligen imponerade på ombuden.


Lunch i Bergalids vackra matsal

Många känner sig obekväma med ordet ”Stämma”.”Är det inte Årsmöte?” undrar en del. Nej. Föreningar genomför Årsmöte, Distriktet Stämma och Förbundet Kongress!

Röstlängden vid Stämman upptog 60 namn. 52 var ombud. Från distriktsstyrelsen var åtta ledamöter närvarande. De har enligt stadgarna rösträtt under Stämma.

Distriktets ekonomi är bra men den naggades i kanten av ett underskott på 71.026 kronor för verksamhetsåret 2022.

Nästan lika illa blir det enligt Budget 2023 då underskottet beräknas bli 50.000 kronor. Ändå hålls avgiften till Distriktet oförändrad. Av medlemsavgifterna går också fortsättningsvis 20 kronor till Distriktet.

I Verksamhetsplan 2023 kan man se att Distriktet avser att  intensifiera medlemsrekryteringen, att göra SPF mera synligt och aktivt samt att den interna verksamheten ska digitaliseras mera.

Anders Runström kommer att arbeta med en styrelse som bantats från elva ledamöter till nio. Kassörens arbete kommer att delas mellan en ordinarie styrelseledamot och en extern konsult med bokförings- och kassafunktioner.

Ett kvardröjande problem efter Stämman är valberedningen.

Stämman beslutade att den nuvarande organisationen med valberedning i de fem Samverkansområdena ska vara kvar men endast tre ledamöter kunde väljas.

Styrelsen fick ta på sig att i samarbete med utsedda valberedare se till att Valberedningen 2023 kompletteras med ytterligare två personer.

Ett annat aber är att Rita Halvarsson avgår ur styrelsen. Hur det nu blir med hennes roll på Distriktsexpeditionen i Falun är inte klarlagt.

Stämman avslutades dock i gott samförstånd och med hopp om en stark verksamhet i Dalarna också 2023 under Anders Runströms ledning.


Anne Unge avtackas som distriktsordförande


Herbert Carlén pustar ut efter förhandlingarna


Anders Runström, ny Distriktsordförande


Den tillträdande styrelsen konstituerar sig

Hans Kinell