230316 Workshop för cirkeldeltagare i akvarell- och acrylmålning   på Trollnäs Gårdshotell

Vuxenskolan arrangerade den 16 mars Work shop för cirkeldeltagare i akvarell- och acrylmålning på Trollnäs Gårdshotell.

Trollnäs Gårdshotell, beläget alldeles intill sjön i utkanten av Svärdsjö, var platsen för vår Workshop. Gårdshotellet består, förutom huvudbyggnaden, av en mängd småstugor med plats för 40-50 övernattande gäster samt stora vackra rum för servering av mat och för konferenser. Mycket varm och skön atmosfär. Vi välkomnades av Trollnäs entusiastiska föreståndare Malin som under förmiddagens kaffepaus berättade om Gårdshotellets historia och nuvarande inriktning. Man satsar på lokala förmågor och produkter så långt det går och vi fick en känsla av att Svärdsjö-bygden har stor glädje av denna verksamhet.

22 akvarell- och acrylmålare kom tidigt på morgonen i egna bilar och möttes av en fantastiskt vacker syn. Gnistrande nyfallen snö över landskapet och sjön. Inspirationen började redan ta fart.

Vi fick disponera ett rymligt annex för oss själva, med alla bekvämligheter, där vi kunde breda ut oss ordentligt med all utrustning. Var och en valde en plats som kändes bekväm och det blev en fin blandning av deltagare från de ursprungliga 4 målargrupperna. Det dröjde inte många minuter förrän de flesta satte igång med att skissa sin första målning och sedan var det svårt att sluta.

Hela dagen producerades mängder av målningar som vi ställde upp längs väggarna för att kunna dela glädjen över de fina resultaten med varandra. Den höga ljudnivån bevisade att trivseln infann sig snabbt och att intresset för varandras målning var stort. Genom att gå runt och iaktta hur de övriga la upp sitt arbete så ökade lusten och modet att prova nya utmaningar. Vi lånade varandras förlagor och provade allt svårare motiv. Mycket lärorikt och inspirerande att lära av varandra.

Under förmiddagen serverades kaffe med smörgås i matsalen i stora huset. Senare även lunch, en god soppa med hembakt bröd, och till sist ”gofika” på eftermiddagen. Det var nödvändigt att ta paus då och då men många hade bråttom tillbaks till sin målning.

Strax före kl 17 var det så dags att samla ihop material och målningar och resa hemåt igen med stora leenden i ansiktet. Vi hade fått uppleva så fin gemenskap, så mycket kreativitet och produktivitet. Det rådde stor enighet om att göra om det här – helst som en tradition 2 gånger per år om möjligt. Så detta att ha en workshop under en heldag var helt klart ett vinnande koncept värt att göra om.

Min reflektion som handledare för alla dessa målare – varav vissa har deltagit i 6 terminer – är att utveckling bygger på lust, glädje och välmående. I sammanhang där man lyckas finna trygghet och lugn med varandra – där utvecklas man – och där mår man bra. Mina målare har bevisat detta.

Vid pennan
Lena Söderlund