230206 Sammanfattning av styrelsens möte

Styrelsens möte hade stort fokus på de sista förberedelserna inför årsmötet. Det är glädjande att konstatera att deltagandet på årsmötet tycks bli så stort. Sista anmälningsdag är den 7 februari. Vid mötet konstaterades att alla dokument som läggs på vår hemsida finns nu tillgängliga.

Styrelsens ledamöter uppmanades att undersöka intresset för att ingå som ledamot i valberedningen där en plats återstår att besätta. Finns det någon som läser detta och skulle vara intresserad, så kontakta någon I styrelsen.

Rapporten från distriktet återupprepar deras stora svårighet att bemanna de positioner som blivit lediga. Informerades vidare att det finns en frustration över förbundets allt större krav om insatser från distrikten. Likaså har rollfrågan mellan distrikt och förbund aktualliserats främst genom utbildningsinsatser digitalt. Balansen mellan förbundet med många anställda som kräver uppgifter från distriktet och även föreningar där allt sker på idell bas har blivit problematisk. Detta torde bli en het fråga att ta upp till diskussion i hela organisationen, nämligen rollfördelningen i en idell organisation.

När det gäller kommittéerna fanns inget direkt nytt att rapportera. Styrelsen fastställde dock arbetsbeskrivningarna för Trivselkommittén samt Program-/Festkommittén efter att samråd skett med kommittéansvariga.

Styrelsen informerades om läget när det gäller förbundsmästerskapet på längdskidor. Sista anälningsdag är den 10 februari och om ingen dramatisk tillströmning sker de kommande dagarna måste tävlingen ställas in igen. Ett slutligt ställningstagande sker senare i veckan.

När det gäller lokalfrågorna har vi ställt ett antal frågor kopplade till det förslag till nyttjanderättsavtal vi fått när det gäller Wallmanssalen. Någon återkoppling har ännu ej erhållits. Det bör dock sägas att nyttjanderättsavtalet är ett positivt steg. Processen för ett utskänkningstillstånd fortsätter. Styrelsen konstatera att det som media skrivit om när det gäller bristerna hos såväl politiker som tjänstemän när det gäller att besvara inkomna mail är mycket tydlig. Denna totala nonchalans visar bara på bristande respekt för oss medborgare.

Rapporterades även från mötet med “Tillsammans I Falun”. Vid detta möte konstaterades att ett fortsatt samarbete mellan våra seniora organisationer och kommunen kräver ett möte med den politiska ledningen.

Ett sådant möte behövs för att tydliggöra kommunens syn på och intresse av vårat arbete. Tyvärr kan konstateras att den begäran som gjorts för ett möte ännu ej fått någon respons. Kanske det är en första signal om den politiska ledningens syn på vårt arbete.

Styrelsen beslutade att kalla nya och gamla verksamhetsansvariga till ett möte den 16 mars mellan klockan 10-12 i Wallmanssalen. Syftet med mötet är att ge verksamhetsansvariga en genomgång av de dokument  som finns som stöd för deras uppdrag. Styrelsen ser detta som en form av introduktion till uppdraget, vilket kanske försummats tidigare.

Styrelsen informerades också om att sökt statsbidrag för 2023 gällande ofrivillig ensamhet fått en utökning av målgruppen. Detta har medfört att beslut ej kan tas förrän före sommaren. Dock har beloppsnivån ökat från cirka 25 mkr till 98 mkr. Det innebär inte att vår ansökan behöver kompletteras eller göras om.

Styrelsen diskuterade vidare förberedelserna inför det konstituerande mötet.

Avslutningsvis tackade styrelsen Anders Runström, som adjungerad ledamot I styrelsen, för ett bra och engagerat arbete.

För styrelsen för SPF Seniorerna Falun

Anders Sätterberg, ordf