221129 Vandring längs Törnbergs väg

Isidor Törnberg bodde i Grycksbo och tyckte att Rogsjön var en utmärkt fiskesjö. Där byggde han ett fritidshus, runt 1920, och för att ta sig dit anlade han en 5 km lång cykelväg genom skogen. Denna Törnbergs väg är vida omtalad och nu har vi äntligen lyckats göra en vandring längs den.



Vi vill ju helst gå i en slinga och inte bara fram och tillbaka. Detta hade dagens vandringsledare, Ulf Löfgren, löst elegant genom att vi startade vandringen vid Rogsjöns strand, norr om Österå. Vandringen gick genom skogen upp till "Grycksbo Airport", en vägsträcka, som användes som landningsbana för flygplan som gödslade och besprutade skog från luften.

Därefter följde vi Törnbergs väg ner till stugorna vid Rogsjön.

Vägen är som synes inte särskilt bred - dryga halvmetern. Den passar cyklar, och är väl underhållen.

När vi kom ner till stugorna fick vi först hälsa på Kronblom och sedan berättade Ulf historien om vägen.



Vägen tillbaka till bilarna följde stranden på Rogsjön.



Vi var 53 vandrare denna dag. Vädret var ca 2 grader varmt och väderprognosen hade förutspått uppehåll fram till ca kl 12 och då började det att duggregna.

Vandringen blev 10,7 km och tog oss 3,5 timmar. Vi startade 160 möh och fikade på högsta punkten 225 möh. Det fanns en del snö i terrängen, men vägar och stigar var praktiskt taget snöfria.

Vi hade en vandring planerad vid fäbodarna söder om Bäsna på 300 möh. En rekognosering under denna tisdag visade att där var 2 dm snö, så den vandringen får vi ligga på is till nästa år. Tord Halvarson har dock rekat en vandring nästa tisdag för oss från Hofors golfklubb och upp i ett gruvrikt område öster om golfbanan.

Mats Hiertner