221122 Långvandring runt Jungfrubergen

En väderprognos som hotade med 15 cm snö - hur vandrar man då? Då fick det bli enkelt - ingen bilfärd utan vi startade vandringen från Lugnetparkeringen. 

Och vädret då? Det låg mellan 2 och 5 cm snö på backen. Tidvis snöade det dasslock, men för det mesta var det lugnt. Det var inga som helst problem att vandra för de 28 personer, som klivit ur sänghalmen och trotsat vädret. Är man välklädd, så går det bra. Skorna är nog viktigast - gärna dubbade.

Vandringen gick runt de båda Jungfrubergen. Namnet sägs komma från att "tvenne jungfrur" irrat bort sig på berget. Är det också orsaken till att Jungfruberget är två berg?

Vi gick i sluttningen ner mot Lugnetleden, där man kan se högsta vattenlinjen, med mängder av stenblock som vågorna vaskat rent. Uppe på toppen står TV-masten, som påminner om "Svampen" i Örebro. Enligt Falu Energi och Vatten har det dock aldrig varit något vattentorn? Tro't den som vill!

Så kommer man fram till dalgången mellan de två Jungfruberrgen. Där mötts sju stigar i en punkt. Den här punkten tycker vi att man kan kalla för "Rondellen". En av de sju stigarna leder, med en brant stigning, upp till "Student-röset". I maj 1965 var jag här efter student-balen och lade under sträng tystnad en sten på detta röse. Det visade sig att en dam i sällskapet hade gjort det samtidigt!

Traditionen har fortsatt, så mina döttrar har också lagt stenar på röset.



Dagens fika blev vid Garves bod, med utsikt över Varpan mot Bergsgården och bergsmansgården Bäckehagen med sitt båthus.
 


Därefter gick vi förbi Uvbergets stora gruvområde alldeles intill Skuggarvsvägen. En Zink-gruva, som också kan gå under namnet Digertäkts gruvor, kanske felaktigt. Men den ligger ju ganska nära Digertäkt.

Här är vi vid kolarkojan som är en rekonstruktion. Den ligger innanför fredsmilen, där det var förbjudet att bedriva kolning, åtminstone efter 1750-talet, när fredsmilen märktes upp.

En stund senare passerade vi en rejäl stenmur, mitt i skogen! Ulf Löfgren, vår lantmätare, pekade då på skogen vid sidan om och visade att där varit odlad mark tidigare. Då kunde man också skymta husgrunder och i skogen senare hittades tom fina rester av källare. Fastigheten hette Bromyra.

Här går vi på 10-km skidspåret strax efter Bromyra, som ligger nere i backen bakom oss.

Dagens vandring blev ca 11 km och tog oss 3,5 timmar.
 

Nästa vecka går vi från Haghed söder om Rogsjön och passerar bl a Törnbergs stig och Grycksbo Airport!

Mats Hiertner