221112 Champagneprovning på Systembolaget

En kulen lördagseftermiddag i november träffades 19 medlemmar från SPF på Systembolaget för att lära oss lite mer om den ädla drycken champagne.

Namnet Champagne får endast bäras av mousserande viner gjorda på druvor som växt i regionen Champagne i Frankrike. Bara druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier används. Man tar bort skalen innan man pressar ut musten ur druvorna. Då försvinner den röda färgen på de röda druvorna, kallas blanc de rouges. Champagne tillverkat av vita druvor kallas blanc de blancs. En del champagner har en grönare färgton. Druvorna som används  har växt i ett område där utomhustemperaturen varit lite lägre.

Druvorna plockas för hand. Man är mycket noga med att undvika alla skadade och omogna druvor. Druvorna lagras på ståltankar, en del på ekfat, jäst och socker tillsätts. Efter 1 år avlägnas jäst och socker. Vinerna tappas upp på flaska. Man tillsätter jäst och socker som gör att det blir bubblor i vinet. Efter något eller några år, upp till 36 månader, tar man på ett mycket förfinat sätt bort jäst och socker. En del champagner säljs då, andra lagras ytterligare någon tid.

Vi fick även prova mousserande viner gjorda på vindruvor som växt utanför regionen Champagne. De vinerna kallas Cremant. Druvorna som ska användas till Cremant plockas med maskiner. De lagras ett år på ståltankar. Socker och jäst tillsätts för att bilda bubblor i vinet. Efter ett år avlägsnas jäst och socker, vinet fylls på flaskor och är redo att säljas.

Kerstin Wåghäll