221110 Rikt reseprogram under 2023

Från vy till revy, som Björborevyns Eva Erkers, sa när resekommitténs program presenterades torsdagen den 10 november, i två sittningar.


Eva Erkers och Hans-Erik Bergman från Björborevyn utlovade skratt och sång.

Först på 2023 års program står nämligen Björborevyn, som den här gången heter Cirkus Blingbling 2.0. Den minnesgoda kommer ihåg att Eva Erkers och ”cirkusdirektören” själv Hans-Erik Bergman, var med för ett år sedan och presenterade förra årets revy, Cirkus Blingbling. Nå, den fick ställas in och återkommer nu, fast i modifierad och uppdaterad form.

Skratt, dialekt, fina sångröster och bra musik utlovas och för oss finns 50 biljetter till föreställningen den 11 februari.

Därnäst på tur finns en endagarstur till Avesta inbokad. I den ingår fika i Säterdalen, besök på chokladfabrik i Hedemora och Avesta Art i Avesta. Innan hemfärd hinns också med besök på Karlfeldtsgården, Mörksuggor och eftermiddagskaffe i Stora Skedvi.

Turen till Avesta sker den 16 maj.

Österlen får också besök i maj. Här inleds rundturen i Ystad med övernattning och stadstur innan färden går till Yngsjö, känt för Yngsjömorden på 1880-talet, men idag för vintillverkning med tillhörande vinprovning.

Ett besök på Backåkra blir det också. Backåkra var Dag Hammarskjöld fristad, dit han tänkt sig flytta efter tiden som generalsekreterare för FN. Simrishamn och Ales stenar hinns också med, liksom ett besök i Hammenhög.

Resan till Österlen inleds den 21 maj.


Delar av resekommittén, från vänster Anders Runström, Gunnar Helgesson och Ulla Immler.

Temat är natur, kultur och konst på resan till Dalsland i början av juni. Navet i resan är Dalslands folkhögskola i Färgelanda och utifrån den går dagsutflykter till bland annat Dals Rostock där den vackra Brunnsparken får ett besök, liksom Dalslands konstmuseum och kyrkan i Skållerud med anor från1500-talet.

Ett besök i Dalsland vore ingenting utan en båtfärd efter Dalslands kanal genom slussen i Håverud. En stadsvandring i Åmål ingår också liksom ett besök i Fengerfors, där man skapat en konst- och hantverksmiljö i den gamla nedlagda pappersfabriken.

Gunnar Helgesson håller i resan och planerar också en studiecirkel för deltagarna innan avfärd.

Resan till Dalsland sker 3-7 juni.

Nu kommer vi till vyerna. Mellan 11 och 15 juni kan man uppleva Färöarna tillsammans med SPF Daladistrikt. Resan arrangeras av Grönlandsresor och Alexandra Widl från resebyrån fanns på plats och visade natursköna bilder och berättade om ögruppen i Atlanten.

18 öar bildar Färöarna och ändå är hela ögruppen bara lite hälften så stor som Gotland. Men här finns ändå mycket att se, får förstås, små byar där husen har grästak, en gammal valfångststation, fågelklippor, ett museum som vittnar om det hårda livet på öarna förr och så finns det lite tid till shopping, kanske av ulltröjor.

Resan till Färöarna är planerad till 11-15 juni.


Alexandra Widl från Grönlandsresor berättade om resan till Färöarna för våra medlemmar.

Från mitten till slutet av juli är bästa tiden att uppleva Wij Trädgårdar i Ockelbo, så då går en endagarsresa dit. Efter ett fikastopp i Järbo kommer vi till Wij där en guide visar oss trädgårdarna innan en lunch i restaurangen. Tid för shopping i anläggningen butik utlovas också.

27 juli är datumet för resan till Ockelbo.

Hälsingegårdar och hantverksskicklighet utlovas vid en tvådagarsresa till Hälsingland. Fösta dagen besöks en gammal Hälsingegård, det blir lunch på en ö i Ljusnan och ett besök på Lill-Babs museum. Övernattning sker i Järvsö.

Dag två besöker vi Växbo lin, med en guidad visning och en avstickare till företagets linnebutik. Förmiddagskaffe serveras i Växbo kvarn innan färden går vidare till Trönö gamla kyrka innan vi kommer fram till kusten och Skärså och lunch. Hemresan sker via Söderhamn.

Vi drar till Hälsingland 7-8 augusti.

Alexandra Widl återkom och berättade om SPF Daladistriktets nästa resa, den till Kiruna med omgivningar.

I Kiruna studeras den pågående stadsomvandlingen, med det nya centrum som just invigts och den gamla kyrkan som ska flyttas 2025.

Dag två går resan västerut till Abisko med nationalpark, fjällstation och vackra vyer.

Dag tre bär det av till Jukkasjärvi med sameviste, ett friluftsmuseum, kyrkan där Bror Hjort skulpterat altartavlan och så ishotellet.

Ett besök på rymdstationen Esranges besökscentrum hinns också med. Och innan hemfärd den fjärde dagen tar vi bussen ner i gruvan i Kiruna, den som ligger bakom hela stadsomvandlingen.

Resan till Kiruna går den 25-28 augusti.


Alexandra Widl berättade också om resan till Kiruna.

Sista resan för 2023 går till Röros, Faluns vänort i Norge. Färden dit går över Funäsdalen och fjällmuseet. Väl i Röros visar en lokalguide runt i staden, där det också finns möjlighet att besöka Olovgruvan och gruvmuseet.

På vägen hem besöks Tännäs med sitt myskoxmuseum.

Resan till Röros går den 12-14 september.

Förutom dessa resor utlovar resekommittén en kryssning med Cinderella, en hemlig resa och eventuellt också ytterligare en utlandsresa.

Text och bild: Inger Söderlund