221108 Vandring till Jätturn

Den här vandringen till Jätturn har stått på långvandringsprogrammet under lång tid och den var verkligen något speciellt. Höjdpunkten var ju sjön Jätturn med sin grotta. Grottan kan bara nås från sjön, men Länsstyrelsen bjuder på två båtar, som ligger på stranden under sommartid.



På första bilden kan man skymta grottan på andra sidan sjön. Det var flera som passade på att ro över sjön och in i grottan.

Inne i grottan fanns det inskriptioner, som visade att den har varit ett "turistmål" ända sedan 1600-talet. Det är vattnet som har skapat grottan och det finns hål i taket, som visar var vattnet runnit.


   
På stranden satt resten av gänget och avnjöt den första fikapausen efter en timmes vandring.

Vandringen hade startat vid Stora Bråfallet och gått via Lilla Bråfallet. I det här området bedrevs järnbruk med många gruvhål under lång tid. Här fanns de s.k. Tysk-gruvorna, som hade en lastningsramp över järnvägen. Området ligger nära cafeet på vägen mellan Borlänge och Ludvika och där går ju också stora järnvägen. Verksamheten pågick även under andra världskriget med tyska ägare till järnmalmsgruvorna.

Det var en tuff vandring idag. En hel del terränggående, men också riktigt branta backar, både upp och ner.


   
Som synes fanns det också lättgångna partier med vacker skog.

Det har bott folk på många ställen i skogarna här och odlat och nära Jätturn fanns det en äng kvar, som fortfarande hålls öppen.

Dagens vandringsledare var Leif Åkerblom, som berättade om tyskgruvor odlingar och naturreservat.

Vi startade denna vandring med 37 personer och slutade även denna gång med fler. Det var två, som kom ikapp oss på vägen. Vi var 20 herrar, 19 damer och två tikar! 



Vandringen blev drygt 10 km och tog oss lite mer än 4,5 timmar.

Stort tack till vandringsledaren Leif och till Lena Broberg och Kristina Holmberg, Elisabet Kallin och Lena Broberg, som bidragit med fotografier.

Nästa tisdag går vi norr om Rog och längs Lurån och då blir det lika långt, men betydligt lättare.

Hälsningar,
Mats