221026 Långvandring till Spjärshälla

Vilken tur vi hade när vi ändrade dag. Det var lite dimmigt första timmen, men sedan fick vi riktigt solsken. Det är dock ett undantag att vi ändrar dag, så räkna med tisdagar i fortsättningen. Jag säger att det bara regnar 5% av tiden, så nu tar det 20 veckor innan vi behöver ändra dag igen - sant eller ej?

Vi blev en karavan på drygt 10 bilar, som åkte upp till Kurbergets fäbod, nordost om Övertänger i Enviken. På vägen upp till fäboden skrämdes vi av terrängen som var otroligt stenig, men när vi kom fram hade stenigheten minskat radikalt.

När vi kom fram till fäboden möttes vi av Per Olov Alderback, som berättade om fäbodarna omkring Spjärshälla.



Här står P O Alderback till vänster om dagens ledare, Ulf Löfgren.
Fäbodarna här tillhör byarna Klockarnäs, Yttertänger och Övertänger. Några är riktigt gamla - sedan 1300-talet, medan några anlades vid storskiftet i mitten på 1800-talet, när man fördelade skogsmarken mellan Svärdsjö och Envikens socknar. 

Så startade vandringen upp mot Falun kommuns högsta punkt; Spjärshälla på 506 m över havet, med en stigning på 180 m. Stigningen var dock så lagom att vi undrade, när backarna skulle komma, men dom kom med de sista hundra metrarna upp till toppen.

Några vågade sig tom upp och titta på utsikten i brandtornet. Här började nämligen dimman lätta ordentligt och solen sticka fram
Här tog vår lilla fikapaus, efter drygt en timmes vandring. "Lilla" förresten - det dukades upp stora köttbullemackor redan här!

Sedan blev det en härlig nedförsbacke på en fin stig ned till Alderbacka fäbod.



Här stod vi nu i POs egen fäbod med en underbar utsikt. Hunden Ziri älskade nedförsbacken hit. Här tog vi en längre fikapaus.

På hemvägen kunde vi välja en genväg, eller följa med Ulf på terrängvandring förbi ett stort antal fångstgropar. 

Här går vi på vägen före terrängvandringen.



Vi var 42 personer från början i Kurbergets fäbod; när vi kom till Spjärshälla var vi 43. En man kom försent och sprang ikapp oss efter vägen.

Det var ett imponerande antal fångstgropar för älg på en ås i skogen, grävda för hand före skjutvapnets tid. När började man jaga älg med skjutvapen? 

På väg tillbaka till bilarna passerade vi ett jättelikt stenblock.

Efter knappt 10 km vandring på drygt 4 timmar var alla nöjda och tackade Ulf för turen.

Nästa vecka på tisdag kommer Tord Halvarson att leda en vandring från Säterdalen upp på Bispbergs klack.

Hälsningar
Mats Hiertner