220616 Trädgårdsutflykt till Kniva


Andreas Graveleij, till vänster, och André Strömqvist, till höger, berättade om Kniva trädgård för oss åhörare.

2015 öppnade de sin trädgårdsbutik i Kniva, André Strömqvist och Andreas Graveleij, bara två månader efter det att de flyttat in och tvärt emot råd de fått.

Nu var vi där ett 15-tal SPF:are i försommarsolen och fick höra om dem, om blommor och om böcker. Och om eken som började sitt liv som ekollon i ett dike i Näs i Hosjö, men som nu står hög och reslig runt knuten från butiken.

Andreas Graveleij är utbildad trädgårdsmästare och arbetar ibland som blomsterdekoratör, bland annat på prins Carl-Philips och prinsessan Sofias bröllop 2015. Och nu senast vid det finska statsbesöket,tillsammans med hovets egna florister.

André Strömqvist är trädgårdsantikvarie och arbetar på uppdrag av bland annat kyrkogårdsförvaltningar med underhållsplaner. Och så skriver han böcker. Nu senast ”Handbok för en gammal trädgård”, utgiven i år.

Ett exempel på en gammal trädgård är Rällsjö-Brittas trädgård i Rällsjöbo. När hon dog 2006, 105 år gammal, lämnade hon efter sig ett kulturarv av växter. Bland annat en dahlia som blommade när hon föddes 1901 och vars ättlingar finns att köpa i Kniva. Och en kejsarkrona med anor från 1600-talet.

– Det är en ära att få fortsätta med hennes växter, sade Andreas.


Andreas Graveleij, till vänster, och André Strömqvist, till höger, öppnade sin trädgårdsbutik 2015

Text och foto: Inger Söderlund