220615 Aktuellt från KPR

Onsdagen den 15 juni hölls årets andra möte med Kommunala Pensionärsrådet i Kulturhuset i Falun. Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Anders Lindh var ordförande och från omvårdnadsnämnden deltog ordföranden Camilla Sparring och 2:e vice ordförande Barbro Ödlund. PRO, SKPF och SPF Seniorerna hade ca 25 representanter med på mötet.

Planärenden på gång i Falu kommun var första punkten på föredragningslistan. Planarkitekt Sara Bergvin redogjorde för aktuella detaljplaner, främst för bostadsbyggande i innerstaden. Det är Kopparstaden och privata byggföretag som står för byggandet.

Om projektet ”Unga IT-värdar” berättade Ylva Ljungqvist, processledare hos Arbetslivs- och socialförvaltningen. Målet med projektet är att unga ska få hjälp med att komma ut i arbetslivet. På biblioteket och hos Kontaktcenter kan de hjälpa till med t.ex. datorer, läsplattor, skrivare och mobiltelefoner.

Länsstrategi för god och nära vård. Maria Brodén, medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, i Falu kommun, informerade om ett utökat samarbete mellan kommun, region och staten där patienten sätts i centrum – inte den diagnos hen har. Utgångspunkt är personens behov och resurser – inte vems budget som berörs. Det ska inte spela roll för individen om resurserna finns inom Region Dalarna, Primärvården, privat vårdcentral eller inom kommunen. Ett exempel är Mobilt team där Falu kommuns hemsjukvård och regionen samverkar.

Statliga pengar finns att söka för skilda ändamål. Omvårdnadsförvaltningens sektionschef Jonas Hampus gav exempel på beviljade bidrag om 7 milj. till God och nära vård och 4 milj. till demensvård. Statsbidrag utgår också till utbildning av sjuksköterskor.

Bowling går fortfarande inte att utöva i Falun och vår ordförande, Anders Sätterberg, krävde att få ett svar på det mail som tillställts kommunledningen via KPR. Efter att Anders redogjort för sakfrågan kunde även PRO instämma i framställan. Då inga direkta reaktioner kom från närvarande politiker krävde vår ordförande ett tydligt besked om vad nästa steg blir och tydliggjorde vad konsekvenserna blir om ärendet inte får ett positivt svar. Ordföranden Anders Lindh meddelade då att han ska ta frågan vidare och vi skulle bli involverade. Med detta besked nöjde vi oss för tillfället.

Nästa KPR-möte blir den 24 oktober. Vi tar gärna emot synpunkter och frågor som rör kommunen och tar upp dem på mötet.

Margareta Dunkars