220428 Skogsvandring runt Kyrkbytjärn i Vika

Vårens första skogsvandring runt Kyrkbytjärn i Vika lockade 33 vandrings-törstande seniorer. Efter några inledande hälsningsord startade vandringen motsols runt tjärnen som är betydelsefull för många fåglars häckning och för en hel del fåglar som använder den som rastplats. Underlaget var torrt och lättgånget eftersom man lagt ut flis på en ganska lång sträcka.

Vi hade turen att ha med en fågelkännare, Lars Wallström medlem i Falu Fågelklubb, som kunde berätta om fågellivet i tjärnen. Han nämnde också att det under hösten gjorts en stor muddring för att få större vattenytor.

Det finns två fågeltorn där man kan se fåglarna på lite närmare håll. Vi stannade till vid det andra, där vi hoppades få en skymt av tjärnens kändis nummer ett, den bruna kärrhöken, som har ett vingspann på upp till 140 cm. Tidigare år har vi haft turen att få se den, men i år hade den annat för sig. Men det fanns gott om andra skönheter. Ett par arter som kanske inte är några skönheter, när det gäller att låta, skrattmåsen och kanadagåsen, var det många av.

Sedan var det dags att lätta på ryggsäckarnas innehåll för att vi skulle orka resten av vägen. Platsen med slogboden är alldeles utmärkt för en kaffetår. Här fick också seniorerna visa sig på styva linan i en liten tipsrunda, där frågorna handlade om fåglarna i tjärnen. När resultatet var klart visade det sig att SPF:s studiekommitté kanske borde starta någon kurs om fåglar.

Mätta och lite tröttare än när vi startade kunde vi efter ca två timmar återvända hem.

Text Bengt Östberg, foto Silja Lagerberg