220428 Resa till Lars Lerins konsthall Sandgrund, Karlstad

Den 28 april innebar en tidig start för fyrtiosju konstintresserade SPF-are. Efter upphämtning och inräkning på fyra platser i Falun, bar det av mot Karlstad och Lars Lerins konsthall i det gamla danspalatset Sandgrund.

Reseledare var Lena Söderlund, som initierat resan för deltagarna i hennes akryl- och akvarellkurser. Responsen blev omedelbar. Så glädjande att bussen fylldes upp med andra intresserade, ett villkor för att resan kunde genomföras. Att humöret var på topp märktes direkt, eftersom bussen fylldes med surr och skratt.

Första stoppet gjordes i Hällefors, där det bjöds på uppskattat kaffe med smörgås.

Väl framme i Karlstad blev det raka spåret till Sandgrund, där Lena gav oss fria tyglar att efter eget intresse uppleva akvarellmästarens fantastiska konstverk.

Lars Lerin var inte på plats, men väl hans partner Manoel ”Junior” Marques Lerin, känd från flera av Lars Lerins TV-serier. Junior lät sig glatt fotograferas.

I konsthallen visas många av Lerins målningar. Betraktaren tas med till olika platser där han har verkat. Man flyttas bl.a. från det värmländska vardagslivet till Lofoten, Turkiet, New York och Brasilien. Mycket intressant att studera hur skickligt olika miljöer har fångats.





Konsthallen har även gästutställningar. För närvarande visar Lars Lerin sin privata samling med verk av hans stora förebild Inge Schöler.

Efter ett antal varv i konsthallen, avslutades besöket med en titt i butiken, där bl.a. Lars Lerins egna böcker finns att köpa.

Fulla av inspiration och intryck behövde även magen få sitt. Många av oss avnjöt en god måltid på Matbruket, en trevlig restaurang i Värmlands Museum, som är närmaste granne till Sandgrund.                      

Mätta och mycket belåtna med dagen, togs ett gemensamt beslut om direktresa hem till Falun.

Ord och bild, Karin Grundahl