220331 Resa i Dalarna

Den sista mars for vi iväg med buss på en trevlig dalaresa i regi av SPF i typiskt aprilväder med både sol och lite snö.

Första anhalten var Karlsvik i Rättvik, där vi fick gott kaffe i hemlik miljö. Nästa stopp var Nittsjö keramik med sina stolta anor. Tyvärr fick vi inte komma in i verkstaden utan fick nöja oss med utbudet i den innehållsrika butiken. Efter en god lunch i Wasastugan i Mora besökte vi Zornmuséet med den fantastiska utställningen från olika epoker.

Vårt sista mål var Käck & Hedbys Smides AB i Leksand där vi bland annat fick ta del av tillverkningen av den berömda tuppstaken.

Sedan var det dags för hemfärd efter en trevlig och innehållsrik dag med många intryck och glada resenärer.

Vår gruppledare Meta var under hela resan väl påläst och inför de olika besöken berättade hon utförligt om vad vi skulle få uppleva; Nittsjö med dess historia och bakgrund, Zorns liv och verksamhet och slutligen inför besöket i metallverkstaden med dess hundraåriga bakgrund historien om den populära tuppstaken och om vad dess olika delar symboliserar. Allt bidrog till att väcka intresset inför varje nytt resmål.

Överhuvudtaget var Meta en trevlig och ansvarsfull reseledare, som nogsamt räknade sin skara inför varje ny etapp. Vår chaufför Jonas var också en lättsam och trevlig bekantskap. Han erbjöd sig till exempel att göra en extra sväng i rondellen i Leksand, så att alla säkert skulle hinna beskåda den väldiga tuppstaken ordentligt.

Vi får hoppas att han hann hem i tid för att fira sin 40-årsdag!

Bitte Paulsson och Ami Nyblom