220309 Showigt och viktigt medlemsmöte i mars


Pecke Abrahamsson varvade goda råd med sång till gitarr.

En riktig show bjöds vi på på medlemsmötet den 9 mars.

Polisen – och musikern – Pecke Abrahamsson varvade allsång med information om alla de sätt bedragare försöker komma åt uppgifter om oss och i förlängningen våra pengar.

Och för första gången på länge kunde omkring 100 av våra medlemmar samlas i Nybrokyrkan för ett medlemsmöte.

Pecke Abrahamsson har en lång karriär bakom sig inom polisen. Nu åker han omkring och informerar om risken för bedrägeri för sådana som oss.

Mellan 2011 och 2018 har bedrägeribrotten i landet ökat med 89 procent. Varför? Jo, därför att kontanter inte längre är i omlopp som förr, och att vi är uppkopplade mot internet på ett annat sätt nu än tidigare.

Och metoderna är många:

• Nätfiske är en och går till så att vi förmås att klicka på en länk på en webbsida som ser äkta ut, men som inte är det. Via länken får sedan bedragarna tillgång till vår dator som genomsöks, eller som infekteras med virus. En falsk sida kan man avslöja genom att kontrollera avsändaren, står det till exempel någon annan ändelse än .se uppe i adressfältet, och sidan utger sig för att vara från Nordea eller Swedbank, eller någon annan välkänd avsändare, är sidan falsk.

Dessutom ber inte institutioner som Nordea eller Swedbank oss att klicka på länkar, säger Pecke Abrahamsson.

• Shoulder surfing, eller axeltittning, är en annan metod. Då står bedragarna rätt bakom sitt offer för att kolla koden, kortet stjäls sen och så kan bedragarna komma åt ens pengar.

Det här sker ofta vid stora matvaruaffärer med en uttagsautomat i närheten. Det sker ofta mitt på dagen och äldre är de vanligaste offren.

Bedragarna är ofta trevliga och trovärdiga, men se till att hålla kortet nära kroppen och var uppmärksam på närgångna personer.

• Skimning innebär att bedragarna läser av ditt kort med en läsare för att sen kunna betala för varor på internet, utan att ha tillgång till själva kortet. Så lämna inte ifrån dig ditt kort till någon okänd!

• Trådlös skimning är lurigare eftersom då kan någon läsa av ditt kort trådlöst med hjälp av till exempel en mobiltelefon, utan att du märker något.

Mot trådlös skimning kan man skydda sig med hjälp av ett skimningskort, som finns att köpa på till exempel Clas Ohlson, och som man lägger i plånboken i anslutning till bankkortet.

• Vilseledning går så till att någon ringer och utger sig från att vara från banken eller polisen, att något skett som kräver att du loggar in på ditt bank-id, eller din bankdosa, så att personen i telefonen ska kunna hjälpa dig. Vilket förstås är ljug, varken banker, polisen eller andra institutioner kräver bank-id per telefon.

Som exempel fick vi lyssna till ett autentiskt telefonsamtal från en bedragare till en äldre man. Det var ett slingrande samtal där bedragaren snabbt anpassade sig efter vad mannen svarade, innan mannen till vår lättnad avslöjade bedragaren. Så låt inte lura er! Klicka här för att lyssna.

• ID-kapning innebär att någon obehörigt använder sig av din legitimation.

Hur vet man att man blivit ID-kapad? Jo genom att man får en faktura på något man inte beställt, eller en kreditkortsupplysning från någon man inte känner till, eller om man plötsligt får svårt att logga in på sin e-post, eller andra sociala medier. Eller att posten slutar komma! Eller att det finns transaktioner på ditt bankkonto som du inte känner till.

Man kan skydda sig genom att söka ID-skydd via Skatteverket. På Skatteverket kan man också spärra obehörig adressändring.

Andra tips:

• Ha ytterdörren låst, alltid.

• Släpp inte in folk du inte känner.

• Skaffa tittöga på ytterdörren.

• Köp inget via hemförsäljning.

• Ha så lite kontanter hemma som möjligt.

• Ha så lite pengar som möjligt på det konto som är kopplat till bankkortet, ha resten av pengarna på ett annat konto.

Mötet inleddes mer odramatiskt med att vår ordförande Anders Sätterberg informerade om det senaste vad gäller Trygghetsboendet på Yxhammarsgatan och om den fortsatta dialogen med studenterna och kommunen om tillgången på våra lokaler på Åsgatan.


Pecke Abrahamsson gav oss en inblick i bedragarnas metoder.

Text och bild: Inger Söderlund