220223 Skidtur vid Stångtjärn

Ännu en fantastisk skidåkningsdag! Den flyttades till onsdag, eftersom det hade snöat hela måndagen och spåren skulle knappast ha varit klara för oss morgonpigga pensionärer. I Vintjärn, dit vi  hade tänkt åka, skulle vägspåren påbörjas kl 10 och skogsspåret, som vi hoppats kunna åka skulle blivit väsentligt senare.

Jag hoppas verkligen att ingen stod och väntade på Lugnetparkeringen på tisdagen!

Stångtjärnsspåren är varierande och härliga. Lagom backar både upp och ner och när det är bra med snö, som det var nu, blir slutet ner mot sjön bara njutbart. Det är omväxlande, väg och skog och öppna hyggen med vid utsikt.

Här är några bilder från utsikten runt Järnhatt:

Dom här bilderna, med Varpan i bakgrunden på den övre bilden, gör att man blir påmind om när vi gjorde höstens vandring på Anders Nihlbergs stig till Järnhatt.

Här en stilstudie hur man rundar Järnhatt med eleganta skridskoskär.



Den nedre bilden visar att det är olämpligt för fotografen att placera sig i en nerförsbacke!

Oj då! Dom här tillhörde inte vårt sällskap än på länge. Dom ville nog ha lite omväxling från Lugnet skulle jag tro.

Den här skylten får jag alltid lust att komplettera med en uppmaning: "Åk sakta".

Notera åkarna från SPF i bakgrunden, på väg upp mot krönet före Igeltjärn.

Dagens åktur avslutades som vanligt med fika i Kalles Vallabod bredvid Stångtjärnsstugan. Den var trång idag. Det finns sittplatser för åtta, men vi var åtminstone tretton skidåkare idag.

Vi kom överens om startordningen i StafettVasan också. Ordningen blir: Ola Hedlund, Ulf Löfgren, Mats Hiertner, Kristina Holmberg och Mats Rudert, som får åka sista sträckan. Hämtningen av nummerlapparna löser sig också, eftersom ett barnbarn ska åka UngdomsVasan nu på söndag.

Hälsningar
Mats Hiertner