220209 Spf-pensionärer bekantar sig med Skidspelsbanorna

Ett 15-tal Spf-are deltog vid en visning av skidspelsbanorna på Lugnet onsdag fm.

Syftet var bl a att berätta om det arbete som föregår TV-utsändningarna med placering av kamera-positioner längs banorna. Kamerorna placeras på plattformar som monteras veckan innan tävlingarna. Totalt kommer ett 30-tal positioner att finnas och nästan alla fotografer är ”egna företagare” och arbetar inhyrda till olika TV-sända event – till exempel Melodifestivalen eller Skidspelen.

Inför 2022 års tävlingar kommer ”TV-support” – en grupp bestående av huvudsakligen pensionärer att montera 16 st träplattformar medan resten monteras av en byggfirma med kompetens och certifikat att montera högaplattformar. Allt måste vara säkrat då kameror kan kosta 1-2 miljoner kr/st för att inte tala om säkerheten för all kamerapersonal. Varje kamera kopplas med kablar till ett fibernät som finns i terrängen.

Sändningarna styrs i år från en sk OB-buss men i moderna digitala tider kan sändningarna styras från platser belägna långt från själva eventet – ungefär som att ”jobba hemifrån under pandemin” .

Efter halva tiden nåddes fikaplatsen vid den sk Dalahus-stugan. Efter ett besök i förrådet vid Ekdahls besiktigades de översta delarna av den s k stora Mördarbacken.

De högsta delarna ligger drygt 80 m ovan skidstadions nivå och kantas naturligtvis av några intressanta kamerapositioner. Det är lätt att förstå den fysiska anspänningen som åkarna här utsätts för – under flera varv dessutom. Ovanför ”VIP-stugan” har man en fantastisk utsikt över skidstadion men även delar av Falun.

Vi fortsatte ner till ”Sprintbanan” som ju är kort men inte desto mindre jobbig. Här har våra sprint-ess som Maja D, Johanna H och Oskar S tränat många tuffa varv. Vid uppgången från stadion till den s k ”Vallen” placeras en krankamera – dvs en lång bom där kameran sitt längst ut och kan vridas runt på ett mycket friare sätt än kameror på ett låst stativ. Bilden nedan visar krankameran från förra årets Skidspel.Plattformen är här 6x6 m i fyrkant.

Vet att många som åker på Lugnet inte har en aning om arbetet som ligger bakom de TV-sändningar man kan se från soffan hemma. För egen del var dagen viktig eftersom jag inte sett hur förutsättningarna ser ut. Att vi kunde kombinera min koll med vandringen för pensionärsgruppen var ju bara en bonus tycker jag.

Texten skriven av ”guiden” Tord H