220209 KPR - Kommunala Pensionärsrådet, aktuellt

Årets första möte den 9 februari blev digitalt med arbetsutskottet som fått ta över KPR:s roll under pandemin. Kommunstyrelsens vice ordförande Anders Lindh var ordförande och SPF Seniorerna representerades av Anders Sätterberg och Margareta Dunkars.

Tillsammans i Falun” - ett samverkansorgan för PRO, SKPF och SPF Seniorerna - planerade ett möte i Wallmanssalen med temat ”Vi sjunger ut julen” den 17 januari. Det måste ställas in men nu blir det i stället ”Vi sjunger tillsammans” den 3 mars. Den 17 mars på S:t Patriks Day är planerna att ordna något riktigt festligt.

Under punkten ”Aktuellt från omvårdnadsförvaltningen” meddelade Jonas Hampus att överskottet på 20 miljoner i första hand ska användas till att göra om timanställningarna till tillsvidareanställningar och till utbildning av vårdpersonalen. Målet är att all personal ska ha adekvat utbildning. SPF-medlemmar har framhållit behovet av stimulansåtgärder och aktiviteter för de boende på vård-och omsorgsboendena. Den synpunkten togs emot positivt.

Ett nytt vård- och omsorgsboende planeras i Bjursås i samråd med Sockenrådet. Bjursåsgården är gammal och blir trygghetsboende. Herrhagsgården kommer att få ett förstärkt brandskydd. Ett sprinklersystem ska byggas in varför hela huset med 77 platser måste utrymmas. Utredningen visar att det finns platser på bl.a. Lustigknopp, som nu är tomt, och Slottet.

Fallförebyggande hembesök hos seniorer över 75 år ska erbjudas.

Aktuellt från pensionärsföreningarna”. Representanterna för de tre pensionärsföreningarna berättade att de så småningom börjar komma igång med sina aktiviteter men man märker en viss försiktighet hos medlemmarna att delta.

Förhoppningen är att ett visuellt möte med hela KPR ska kunna hållas i mars i en nyinredd lokal i Stadshuset där fungerande hörslinga och andra tekniska detaljer finns. Då ska dessa ärenden avhandlas:

- Hörslingor (Niklas Wolff, sektor service bjuds in)
- Uppföljning av bowling-projektet i Falun (Tomas Jons, kultur- och fritidsförvaltningen bjuds in)
- Lokaltillgången i kommunen (Teija Joona, sektor service bjuds in)
- Verksamhetsberättelsen 2021
- Verksamhetsplan 2022

Margareta Dunkars