Dags för massvaccinationer – då rycker pensionärerna in

119 pensionerade sjuksköterskor, distriktssköterskor och en och annan distrikts­läkare har värvats som vaccinatörer, nu när massvaccinationerna ska dra igång. I gruppen ingår också sköterskestudenter och sådana som bytt jobb, men är vård­utbildade i grunden. Ett 20-tal undersköterskor har också värvats, viktiga för arbetet kring vaccinationerna.

Det berättar Ylva Fransson, som är HR-specialist på Region Da­larna och spin­deln i nätet när det gäller vaccinationsbemanningen.

    – Värvningen har gått på två spår, dels den vi i regionen centralt bedrivit och dels genom vårdcentralerna som själva värvat bland sina kontakter, och de har säkert fått ihop lika många som vi. Vi har också ett jättefint sam­arbete med kommunerna, som lånat ut folk, säger hon.


Ylva Fransson är spindeln i nätet när
Region Dalarna värvat vaccinatörer.

Värvningskampanjen började i julas, med sikte på att börja massvaccinera i mars-april, nu ser massvaccinationerna i fas 4 ut att komma igång i slutet av maj och pågå in i juli.

    – Vi gick ut i annonskampanjer då i julas, sen var jag med i lokalradion och då blev det en liten skjuts, men den stora tillströmningen kom sedan vi fått hjälp av vår kommunikationsavdelning att gå ut i sociala medier, och då kom det stora flödet av frivilliga, berättar Ylva Fransson.

    – Det blev en jättefin respons, det visar på den goda viljan hos människor, en enorm välvilja, som vi är jättetacksamma för.

De uppskjutna leveranserna har ställt till bekymmer förstås, Ylva Fransson menar att det nu gäller att motivera personalen att ställa upp långt in i somma­ren.

    – Samtidigt har de förskjutna leveranserna gett oss mer tid att introducera och få de nyrekryterade medarbetarna ordentligt ”på banan”.

Lönerna för de här värvade vaccinatörerna är desamma som för den ordinarie personalen.

    – Lönesättningen är enligt den lönestruktur vi har, har man lång erfarenhet och relevanta vidareutbildningar får man högre lön än den som har kortare er­farenhet och saknar vidareutbildning, så vi har inga särskilda vaccinationslöner.

Text och bild: Inger Söderlund

Pia Bildt-Ström är med och räddar vården


Pia Bildt-Ström är en
av våra medlem­mar och bland de pensionärer som nu rycker in för att vaccinera mot Covid-19. Pia är distriktssköterska, men pensio­när sedan snart två år från sitt arbete som skolsköterska på Kristineskolan.

    – Jag blev kontaktad i början av janu­ari av Falu vårdcentral, berättar hon, och jag tyckte det kunde vara kul att rycka in, sam­tidigt som man ju vill bidra för att få slut på pandemin – och jag har ju vacci­nerat mycket i mitt liv.

Eftersom hon är så ny pensionär har ju hennes kun­skaper om vaccination inte blivit inaktuella, menar hon.

    – Och så är det så kul att komma hit och arbeta, alla är glada, både persona­len här som får hjälp och också alla som blir vaccinerade och som har väntat så länge på sin spruta.


Pia Bildt-Ström, pensionerad
distriktssköterska, är beredd att vaccinera dagens första patienter.

Text och bild: Inger Söderlund