Ordföranden har ordet

När jag sätter mej vid datorn nu den första augusti kommer det ett rätt kraftigt, men välbehövligt regn. I samma situation inför MedlemsNytt 2 föll stora snöflingor utanför fönstret. Med en sommarmånad kvar kan vi konstatera att sommaren har
varit mycket fin. Det som ändå oroar är de extrema vädersituationer som utvecklas på olika håll. Det blir mera påtagligt att vårt klimat har påverkats i en riktning som ger anledning till eftertanke. Vad är det för arv vi lämnar till våra barn och barnbarn?

Jag hoppas att ni alla haft en skön sommar och att alla nu har fått sina två sprutor. Även om vi inte kan ropa att pandemin är över än, har vi kunnat börja leva mera normalt igen. Ett tecken på det är att vi kunnat komma igång med flera av våra verksamheter igen.

Även under sommaren har det hänt saker. Sista mötet i KPR inför sommaren fick ett snabbt slut. Vi tre seniora organisationer kunde konstatera att kommunen ändrat i reglementet för KPR utan att samråd skett med oss. Detta blev tydligt när KPR:s ordförande, Katarina Gustavsson, uteslöts ur sitt parti men fick behålla ordförandeposten i KPR. Vi lämnade det digitala mötet och hänvisade till vår skrivning till kommunstyrelsen där vi begärde en förklaring varför reglementet ändrats och att en person utan inflytande i kommunens ledning fick fortsatt förtroende som ordförande i KPR.

Vårt agerande fick en omedelbar effekt och inom en vecka utsågs kommunalrådet Mats Dahlberg till ordförande. Nu var ordningen återställd till det som stod i tidigare reglemente. Skall vi lägga ner tid på möten med kommunen måste kommunens representant ha ett tydligt mandat i kommunens politiska ledning.

Ett annat ärende som engagerat oss tre organisationer är Region Dalarnas hantering av utredningen kring ett nytt måltidssystem för hela regionen. Vi tre organisationer har gemensamt överklagat Regionstyrelsens beslut till Förvaltningsrätten i Falun. Vi har i dagarna avgivit yttrande till Förvaltningsrätten över Region Dalarnas bemötande av vår överklagan. Det bör noteras att vi inte är de enda som överklagat. Nu återstår att se vad Förvaltningsrätten gör för bedömning.

Våra tisdagsträffar i Läroverksparken har under sommaren varit en del i det vi kallar ”Tillsammans i Falun”. Det innebär att träffarna är öppna för alla seniorer oavsett tillhörighet till någon pensionärs organisation eller inte. På samma sätt har PRO svarat för torsdagsträffarna på Ernst Rolfgården.

Vi har även haft möten inom organisationen för ”Tillsammans i Falun” för planering av höstens kommande öppna möten. Mera information om detta kommer efter möte med kommunens representant i slutet av augusti.

När det gäller lokalfrågorna fortgår planeringen avseende mottagningsköket. Vår Husgrupps verksamhetsansvarige är kontaktpersonen i den frågan. I lokalfrågorna är det tålamod och uthållighet som gäller.

Under sommaren har det kommit information som antyder att bowlingen kan komma att stå helt utan lokaler. Falun Bowling & Krog planerar att lägga ner verksamheten och endast behålla någon bana kopplad till eventverksamhet. Vi har kontaktat kommunen som skall stämma av vad som är på gång. Genomförs denna nedläggning står Falun utan möjlighet för alla som har bowling som sitt stora intresse.

Vi hoppas nu att hösten kommer att erbjuda er medlemmar ett utbud av aktiviteter som vi känner igen sedan tidigare. Vi har mycket att hämta igen. Inte minst gäller det att få träffas fysiskt i samband med våra medlemsmöten.

Nu ser vi fram mot en innehållsrik höst!

Anders Sätterberg, ordförande