Hemmasittande varvas med skridskor för Daniels Sven Olsson

I

Han kommer direkt från sitt och hustrun Majvors dagliga gympapass med Sofia Åhman i SVT, när vi talas vid på telefon.
– Det är en bra rutin, som gör att man kommer igång, säger Daniels Sven Olsson.
– Så jag hoppas SVT tänker fortsätta när pandemin är över, för det är ett jättebra folkhälsoarbete.
– Annars blir det mycket hemmasittande nu.

För den aktive Daniels Sven har Covid-19-pandemin ställt till det. Stadsdelsvandringarna, som han och kollegan Örjan Hamrin hållit på med sedan 1975, har förstås varit inställda, liksom föreläsningar på äldreboenden, föreningslokaler och studieförbund. Det stora 500-årsfirandet av Gustav Vasas äventyr i Dalarna, med ett möte i Mora som upptakt och därefter ett 20-tal föreläsningar och resor, har inte heller kunnat genomföras.

Men skridskoträningarna med barn och ungdomar på Lugnet, de pågår.

Daniels Sven är rättvikare och det var i Rättvik det stora engagemanget i föreningslivet började. Och det började med skridsko.
– Alla vi som höll på med friidrott på sommaren spelade bandy på vintrarna. Men när jag var i 14–15-årsåldern fick jag glasögon och då var det inte säkert med bandy längre, så då övergick jag till hastighetsåkning på skridsko, berättar han.

OS-medaljören Hasse Börjes var en i gänget och medan han snabbt tog sig till de högre höjderna tävlade Daniels Sven på, som han säger själv, "god distriksnivå". Rättvik blev en av landets största klubbar för just hastighetsåkning på skridsko och Sven engagerades i klubben att leda de yngre.

Och så har det fortsatt, Sven tävlar idag i veteranklassen i skridsko och leder barn och ungdomar på isen på den spolade friidrottsbanan på Lugnet.

Söndag förmiddag på den spolade friidrottsbanan på Lugnet och full fart under skridskorna för barn och ungdomar – och för Daniels Sven Olsson som leder träningen och som syns i mitten av klungan.

Det var genom bandyn som intresset för golf började. Vi har ju sett honom i rapporterna från pensionärsgolfen i Samuelsdal.

– Vi träffas varje onsdagsmorgon och tävlar om små priser och har väldigt trevligt.

Det var som ledare för bandyungdomarna i Falu BS som Daniels Sven kom i kontakt med golfen. Några av bandyungdomarna ville prova på golf när det inte var bandysäsong, de fick göra det och Sven hängde på och har varit inbiten golfare sedan 1999.

– Vi har också startat med paragolf på Samuelsdal, i samarbete med funktionsnedsatta, handikappansvariga och terapeuter, för det går bra att spela golf även om man är nästan blind, eller bara kan spela med en arm.

Sven sitter också med i golfklubbens paragolfkommitté, där man arbetar med att förbättra förutsättningarna för paragolfare.
– För förbättrar man för dem, förbättrar man för alla, säger han.

Men det är kanske som museiman, både på Dalarnas Museum och Gruvmuseet och genom stadsvandringarna, han är mest känd för den breda allmänheten. Efter museiutbildning med etnologi som huvudämne började han på Dalarnas museum 1971.
– Vi startade med stadsvandringarna byggnadsvårdsåret 1975, som ett pilotprojekt. Jag fick ansvar för det för Dalarnas museums del och Örjan Hamrin för kommunens. Många Falubor var upprörda då över rivningarna som pågick i staden, men bland politiker och tjänstemän fanns inget intresse för den lokala miljön, så vi spånade hur man skulle få upp det intresset. Vi kände till Vera Siöcroonas vandringar i Gamla Stan i Stockholm och att förre landsantikvarien Svante Svärdström genomfört vandringar i Falun på 1940-talet.

Så stadsvandringar blev det, i alla delar av staden, första året några få, på senare år för Sven 12-15 stycken dubblerade vandringar per år och lika många för Örjan.
– När vi hade 40-årsjubileum 2015 räknade vi ut att vi nog totalt haft 12 000 människor på våra vandringar, så kanske totalt 15000 fram till 2020. 2020 har vandringarna legat nere, men förhoppningsvis kan de komma igång igen till sommaren. Och då blir också det stora 75-årsfirandet av, tillsammans med familj och vänner, som skjutits upp sedan 6 februari.

Text och foto: Inger Söderlund