Vandring runt Lönnvattnet 30 november

På vägen ut från Lugnet på väg mot Hofors sjönk temperaturen från -10 vid starten för att hamna på -16, när vi kom fram till St Lönnvattnet, en bit söder om Gävlevägen i Säters kommun. Vi var 22 tappra vandrare, fler damer än herrar, som byltat på oss mer eller mindre för kylan. Tre eller fyra lager på överkroppen. För några räckte det med fingerhandskar på händerna, med andra behövde yllevantar utanpå handskarna. Ingen tycktes dock frysa speciellt. Luften är torr och fin här - inte som 16 grader kallt i Stockholm, Uppsala eller Göteborg, som flera hade erfarenhet av.

Här är gänget, som det såg ut före start:

Det blev en helt fantastisk dag med strålande solsken hela dagen.

Efter ca 6 km vandring på solsidan av sjön blev det fikapaus vid Svartviken vid sjöns sydspets. 


 
Här kunde man känna att solen värmde trots en temperatur på runt 10 grader kallt.

Svartviken var bebyggt på 1600-talet, men idag var kunde man bara se en mängd "kulturstubbar", som markerade husgrunderna. Kulturstubbar är knappt 2 m höga stubbar, som lämnats på hyggen, som markeringar för mänsklig verksamhet, t ex stigar och husgrunder.

Här berättar dagens vandringsledare Anders Borgs om forskning som gjorts på platsen för att hitta spår efter svedjebruk, som de hitflyttade finnarna sysslat med. "Hitflyttade" inte "invandrade" påpekade Anders, då Finland på den tiden var en del av Sverige.

De avslutande 6 km blev något bistrare i skuggan på den södra stranden, men långa delar nära stranden med vacker utsikt över sjön.

Här är vi tillbaka till Stenverken i den nordligaste delen av sjön.

Efter ca 4 timmars vandring tackade vi Anders och åkte hemåt i bilarna.

Nästa vecka har ni chansen att göra denna vandring igen med förhoppningsvis lika fint väder. Var inte rädd för några minusgrader!

Hälsningar
Mats