211118 Ett smörgåsbord av resor

Våra resor blev inställda under pandemiåret. Nu kan resekommittén duka upp ett smörgåsbord av spännande resor för 2022, både korta och längre. Något att se fram emot!


Resekommittén presenterade en rad trevliga resor för 2022. Från vänster Elsie Karlsson, Meta Nordlöf, Ove Lindberg, Gunnar Helgesson och Ulla Immler.

Torsdagen den 18 november presenterade kommittén det preliminära programmet under två sittningar i Wallmanssalen.

Reseåret inleds den 13 februari med en eftermiddagsföreställning av Björborevyn i Björbo. Resekommitténs Gunnar Helgesson har bokat 50 platser på årets revysom heter Cirkus Blingblinglunch i Dala-Floda och eftermiddagskaffe, efter föreställningen innan hemfärd. Biljetter kan bokas från och med 30 november.

– Vi skriver allt material själva, berättade Eva Erkers och Hans-Erik Bergman från Björborevyn, som var med på träffarna.

Björborevyn har gamla anor, den här upplagan är den 51:a. Eva Erkers är uppvuxen på scenen eftersom hennes mamma var med och startade den.

– Och vi försöker alltid att vara aktuella och vi försöker alltid spänna över mer än bara sådant som händer i Gagnefs kommun.


Björborevyns Eva Erkers och Hans-Erik Bergman berättade lite om arbetet med revyn.

I slutet av mars blir det den stora Dalaresan. Första stopp på den blir ett fikastopp i Karlsvik, Rättvik, innan färden går vidare via Nittsjö till Mora. Lunch äts i Wasastugan och därefter väntar Zornmuséet. Företaget Käck och Heby i Leksand, kända för sina smidesljusstakar, avslutar utfärden. Ansvarig för den är Meta Nordlöf, ny i resekommittén.

En teaterresa hör till, och den här gången är den planerad till april. Men eftersom få teatrar har föreställningar i april, så det är ännu osäkert vad det blir. Ansvarige Ove Lindberg, också ny i kommittén, återkommer om det.

Gunnar Helgesson är också ansvarig för resan till Öland med avresa 24 maj. Den resan blev uppskjuten på grund av pandemin, men nu ska den bli av. Resan är på fyra dagar. Dag ett innehåller ett besök på Linnés födelseort Råshult och övernattning i Alvastra – övriga övernattningar sker i Kalmar. Dag två anländer man till Öland, där en forskare från Uppsala universitet ansluter och berättar om blommor, det unika Alvaret och världsarvet södra Öland. Dag tre fortsätter resan på Öland i Linnés fotspår, tillsammans med forskaren från Uppsala. Och så dag fyra vänder resenärerna hem igen.

– Den resan förbereder vi med en studiecirkel på fyra tillfällen tillsammans med Vuxenskolan, berättade Gunnar Helgesson.

Cirkeln startar 6 april och avslutas med ett studiebesök i Linnés bröllopsstuga på Sveden.

Meta Nordlöf har också hand om resan till Roslagen i juni, där hon arbetat i 20 år. Här blir det besök på Lövsta bruk, och på nationalparken Ängsö, känt för sina Adam och Eva-orkidéer. Övernattning sker i Furusund och en stadsvandring i Norrtälje hinns också med.

Hemliga resan är en klassiker, som i år går i juli. Det är en endagarsresa, med start tidig morgon och hemkomst tidig kväll. Medan de andra resorna går med buss, rattad av Johnny Hansson från Hanssons buss, är det inte säkert att det blir så den här gången.

– Det kanske inte blir buss, det kanske blir något annat, sa ansvarige Ove Lindberg, kryptiskt.

– Vi återkommer om det.


Johnny Hansson rattar bussen under våra resor.

Ett besök på Ottilia Adelborg-museet var inplanerat tills i somras, men fick ställas in. Nu står det på schemat i början av augusti. Eftersom museet i Gagnef är mycket litet finns också ett besök på Gagnefs minnesstuga inplanerat, så att halva gruppen går till det muséet och andra halvan till minnesstugan, innan man byter.

Det här är en halvdagsresa med inplanerad kafferast. Ansvarig är Ulla Immler.

I början av september bär det av söderut för en resa Vänern runt. Ulla Immler har planerat resan tillsammans med Reseskaparna.

Första stoppet på den resan blir i Sjötorp där Göta kanal ansluter till Vänern. Där blir det lunch och besök på kanalmuséet. Husaby kyrka från 1100-talet – men anor från 1000-talet – besöks också. Husaby kyrka var Sveriges första domkyrka och står i en region som betraktas som kristendomens vagga i Sverige.

I Lidköping blir det besök på Rörstransmuséet, Läckö slott och Spikens fiskeläge längst ut på Kållandsö.

Efter två övernattningar i Lidköping går resan vidare på västra sidan av Vänern till Karlstad och Lars Lerin-muséet. Efter lunch i Karlstad återstår bara hemresan.

Till i oktober planeras en resa till Stockholm med 1700-talstema. Den kände historikern Christopher O’Reagan möter upp på Drottningholms slott där det blir lunch och en guidning av Drottningholmsteatern.

– Det kan bli någon mer resa, säkert en julbordsresa, sade resekommitténs sammankallande Elisie Karlsson, kanske en till teaterresa och kanske något tillsammans med andra SPF-föreningar.

Text och foto:

Inger Söderlund