211109 Två långvandringar i snöfall

Två vandringar var planerade denna tisdag. Så blev det också. Det som inte var planerat var snöfallet. Men trots det gav sig 35 vandrare ut i naturen!

Långvandring i snöfall

Väderrapporten visade ymnigt snöfall och på morgonen var det ½ dm snö på marken. Frågan var då om vandringen skulle ställas in. Men nej – det finns ingen återvändo. Inbjudan har gått ut och då kommer det alltid någon. En gång kom det bara en person och det var inte en ledare, men då var det skidsäsong och det regnade.

Alla som kom till vandringen var välutrustade och alla trivdes. Förskolebarnen var också ute. Här möts gamla och unga, välklädda i snöfallet.

Vandringen i Svärdsjö gick samma sträcka som förra veckan. Det var dock bara 18 personer, som hade vågat sig ut.

Per Mattson var en av deltagarna. Han är uppvuxen i Borgärdet, som centrum hette på den tiden, som Svärdsjö var en egen kommun. Han var mycket kunnig om historierna runt platserna som passerades. Här står han vid Gruvbacken mellan centrum och sjön Svärdsjön.

Därefter gick vandringen vidare förbi Avan, som är den lugna delen av Borgärdesströmmen. Sedan gick vi över bron mot Hillersboda och upp efter Olpers-vägen till den gamla genomfarten från Falun mot Gävle. Här gick huvudvägen fram till 1846, när den nya vägen mot Lumsheden och Gävle byggdes längs med Svärdsjön. Det var först på 1930-talet, som den nya sträckningen byggdes via Hofors.

På vägen tillbaka gick vi över Järnbron vid Sågdammen, där vi stannade för fikat.

Efter fikat gick vi genom kyrkogården och förbi kyrkan på väg tillbaka.

Vi passerade också Vasastenen, som var målet för Vasamarschen, en gångar-tävling från Korsnäs på 1950-talet.

Vandringen avslutades vid Gammelgården efter 10 km och ca 3,5 timmar.

Mats Hiertner

Liljan runt, vandring 9 November 2021

Dagen började dramatiskt med snöfall och trafikkaos runt Falun men trots detta mötte 17 tappra personer upp vid Norsbo bygdegård – den tidigare skolbyggnaden i byn. Ledaren för vandringen Ulf Löfgren uttryckte sin beundran för vårt mod.

Färden runt Liljan kantades av informationsskyltar, förtjänstfullt uppsatta av hembygdsföreningen. Både i slutet och början av turen nyttjade vi banvallen till den gamla Björbo-banan – järnvägen som en gång gick från Falun till Kvarnsveden och Repbäcken för att sen fortsätta längs Västerdalarna till Björbo. Järnvägen las ned 1960.

Runt sjön Liljan ligger flera större gårdar bl a Norhaga där den gamle disponenten Yngström vid Bergslaget låtit uppföra en arkitektonisk vacker gård. Ritningarna gjordes av den kände arkitekten Wahlman som härstammade från Hedemora. Clas Yngström, känd som gitarrist och son i familjen, ägde fastigheten flera år men gården har nu sålts utanför släkten Yngström. Bilden nedan visar Norhaga gård.

Längs Liljans östra strand ligger också Hinsnorets och Liljesunds gårdar båda med bakgrund från bergsmanssläkter.

En av våra kvinnliga deltagare - Karin, hade bott ett antal ungdomsår just på Liljesunds gård.

Efter den södra sidan av Liljan blev det skogspromenad. Ulf hittade bra längs träningsstigar som använts av den gamle skidlegendaren Thomas ”Oljan” Eriksson men ibland tog vi väg genom obanad terräng. En grupp hjortar, som rymt från ett hägn norr om motorvägen, siktades och med viss osäkerhet klassades de som dovhjortar? Djuren utfordras söder om sjön nära Trumsveden.

Vid fikat redde Tord ut skillnaden mellan tall, furu och ”suptall”. Som musikalisk illustration sjöng han också snapsvisan till halvan - den sk ”Orren”.

Liljans gård har en gång i tiden ägts av den legendariske disponenten E.J. Ljungberg vid Bergslaget men ägs nu av Falu kommun och disponeras av ideella handikapporganisationer från Borlänge och Falun.

Tyvärr går jag inte in på alla de detaljer som Ulf berättade gällande avstyckningar, ”laga skifte” mm. För kännedom meddelas dock att sjön Runn ligger 107 m över havsytan - än så länge. Hela turen tog drygt 3,5 timmar och vi gick c:a 10,7 km beroende på vilken gps-maskin som användes.

Stort tack till Ulf för en innehållsrik förmiddag! Vid hemfärd hade snöfallet upphört.

Tord Halvarsson