211103 Dags för spruta 3 mot Covid19



Snart är det dags för den tredje sprutan med vaccin mot
Covid -19. De över 80 år kommer att kallas och erbjudas tid för vaccination och nästa vecka kommer mer information till nästa åldersgrupp, de över 65 år.

– Jag kan tänka mig att vaccinationerna av dem kommer i gång i vecka 46, säger Olof Ehrs, Region Dalarnas vaccinsamordnare, men ingen kommer att få sin tredje spruta förrän sex månader efter den andra.

– I samband med Covid-19-vaccineringen kommer de äldre, och därefter omsorgspersonalen, att också bli erbjudna influensavaccin, något som jag tycker man ska ta, säger Olof Ehrs.

De som är 80 år och äldre får kallelse till vaccination via brev eller telefonsamtal, de som mellan 65 och 79 år får boka sig via www.1177.se, precis som vid den första sprutan.

– Har man problem med att boka via webben ska man i första hand ringa regionens support och få hjälp. Supporten når man 010-249 92 88, vardagar 08:00-16:00.

Samtidigt som planeringen för oss äldre pågår, pågår också vaccineringen av andra grupper, både i skolor och genom uppsökande verksamhet.

– Vi har prioriterat särskilda boenden och är i princip klara med den tredje sprutan där, säger Olof Ehrs, nu håller vi på med hemtjänsten och hemsjukvården. Samtidigt har vi i uppdrag att vaccinera 12–15-åringarna.

Vaccineringar pågår också i alla andra grupper för fullt. Totalt har 87 procent av dalfolket tagit en spruta vaccin och 84 procent har också tagit spruta nummer två. Nu hoppas Olof Ehrs att vaccinviljan ska vara lika stor inför den tredje sprutan.

– Till vecka 50 ska alla över 65 ha blivit vaccinerade, inklusive omsorgspersonalen, så efter jul ska vi kunna börja med de över 50 år.

Inte heller den här gången får man välja vilket vaccin man ska få, Pfizer Bionthecs eller Modernas, klart är att de som fått Astra Zenecas vaccin nu ska ha ett MNRA-vaccin, vilket de två är.

Men det finns ingen anledning till oro om man inte blir sin tredje spruta precis efter sex månader efter den andra, med två sprutor har man ett gott skydd, säger Olof Ehrs

Framtiden då, kommer vi att behöva en fjärde spruta framöver?

– Vi vet inte än hur pandemin fortsätter att utveckla sig på och det pågår många studier av den. Folkhälsomyndigheten tittar på olika scenarier för framtiden, men om vi får fortsätta att dras med Covid-19, kanske vi kommer att behöva en spruta varje år mot viruset.

Inger Söderlund