211103 Besök hos Rolf Ericsson Bil

I början av november hade Programkommittén ordnat så att vi inom SPF Seniorerna Falun kunde göra ett studiebesök på Rolf Ericson Bil på Dalregementets gamla övningsområde. Nu var det inte bara ett studiebesök, utan två besök på två olika dagar, då vi inte kunde vara så många som samtidigt gick omkring i lokalerna.

Torsten Hedbom från Programkommittén hälsade besöksgruppen välkommen och lämnade sedan över ordet till dagens ciceron, Ola Rylander. Ola jobbar vanligen med företagskunder, men den här dagen tog han hand om oss med bravur.

Verkstaden, ren och snygg.

Efter introduktionen var det dags att starta rundvandringen. Vi började i bilverkstaden och där möttes vi av verkstadschefen Sandra. Hennes bakgrund är intressant, då hon är socionom i botten och har varit enhetschef inom landstinget och egentligen inte kan så mycket om hur man skruvar på bilar. Men som både hon och Ola sa, hon är inte anställd för att meka bilar. Hennes jobb är helt enkelt att vara chef och leda och ta hand om personalen.

Sandra berättade att det på verkstaden finns nio volvomekaniker, tre renaultmekaniker och tre coacher som bistår. Numera heter det inte bilmekaniker, utan Personlig Servicetekniker och det är verkligen personlig service. När du ringer till verkstaden, då ringer man ett direktnummer till den servicetekniker som jobbar med just din bil. Kommer du till hallen, knappar du in ditt bilnummer och hänvisas då till rätt servicetekniker.

Vi besökare kunde notera att det var mycket ljusa och rena lokaler att jobba i. Två serviceplatser delade på en arbetsbänk, där verktygen låg i lådor, där varje verktyg hade sin givna plats. När något verktyg togs upp ur lådan, då tändes en liten bakgrundslampa, vilket gjorde att man direkt kunde se om något verktyg saknades. Vid varje arbetsplats var det framdraget en elkabel, så man kunde ladda elbilar medan man jobbade med dem. Den kabeln, liksom andra typer av kablar hängde ner från taket och var därmed aldrig i vägen för arbetet. En sådan kabel alstrar mycket värme och kunde därför inte rullas upp på en rulle som man vanligen gör, för det skulle ha blivit alldeles för varmt. Lösningen blev en släde som drar ut kabeln uppe i taket på verkstaden.

Ola började med att berätta om bakgrunden till att bilfirman hamnade på gamla övningsområdet. Allt började egentligen 1993 när Lugnet-leden invigdes. Då försvann nästan all trafik från Korsnäsvägen, där firman låg, och kunderna hittade inte dit. Det var många falubor som åkte till deras bilfirma i Borlänge och köpte bil istället för hemma i Falun. Rolf Ericson sökte ny mark för att flytta bilfirman och efter nedläggningen av Dalregementet blev slutligen marken i kanten av Myran, mitt emot ICA Maxi, ledig. Kommunen sålde då två stora tomter på 30–40 000 kvm respektive 40–60 000 kvm. Rolf Ericson la bud på båda tomterna och vann båda budgivningarna. Tillsammans med tomten där bensinmacken nu ligger slutade affären på att det köptes 106 000 kvm, vilket är ungefär 17 fullstora fotbollsplaner.


Däckhotell.

Rolf Ericson Bil består av två hus, där bilfirman finns i hus 1 och i hus 2 finns det Däck-, glas- och skadecenter. På hus 2 finns det inga skyltar som berättar att det är Rolf Ericson Bil, utan där hanteras alla fordonsmärken. Det finns en medveten satsning på lokalproducerat, så byggherre för anläggningen var Skoglunds från Leksand. De anlitade sedan lokala firmor för att slutföra bygget. Allt finns på anläggningen, såsom försäljning av nya och gamla bilar, biluthyrning, verkstad, skadereglering, däckshotell och billackering, vilket gör anläggningen unik. De säljer cirka 2 000 begagnade och 700–800 nya bilar varje år. Volvo-bilar byggs numera i olika länder, men de flesta som säljs hos Rolf Ericson Bil är byggda i Torslanda i Göteborg.

​Därefter gick vi in på lagret, där lageransvarige Mats kunde berätta att beställde man bara före kl 9 en dag, så hade man reservdelen på plats till kl 13.

​I bilvårdsanläggningen hittade vi Filip, som kunde berätta att de tvättar och gör rent cirka 1 200 bilar om året. Då pratar vi inte om den snabbtvätt vi själva ibland gör med våra egna bilar

I Däck-, glas- och skadecenter, som då ligger i byggnaden bredvid, hamnade vi först bland däcken. När vi var där var det högsäsong för att skifta däck och de hade anställt extrapersonal för detta. De skiftade däck på ungefär 100 bilar om dagen i den här däckverkstaden. Däcken förvarades i staplar där däcken låg fyra och fyra. Det fanns plats för 16 000 däck i hallen. För att kunna hitta alla däcken, så fanns det ett datasystem som hjälpte till att hålla rätt på däcken.

Den sista delen vi fick se var skaderegleringen, där vi träffade Erik. Han kunde berätta att vi befann oss i norra Europas modernaste anläggning och de hade mycket jobb med flera olika bilmärken och inte bara dem som säljs på Rolf Ericson Bil. När försäkringsbolag anlitar skadecenter, så letar de efter sådana som har korta ledtider. De vill inte ha bilarna på verkstaden för länge. Då kan man förstå att Rolf Ericson Bil är populära, för anläggningen i Borlänge är nr 1 och som god tvåa kommer anläggningen som vi besökte i Falun.


Verkstadschefen Sandra och vår värd Ola.

Hela besöket avslutades i personalens lunchrum, där vi bjöds på en kopp kaffe och vi kunde tacka Ola Rylander för ett mycket informativt och trevligt besök.

Text Herbert Carlén
Foto Per Börjesson