211014 Hemlig resa

Resekommittén brukar varje år under ren/försommaren arrangera en hemlig resa. Med anledning av alla restriktioner vi levt under sedan mars 2020, så har det inte varit möjligt. Glädjande nog släpptes restriktionerna och det blev möjligt att resa igen. Då bestämdes att den hemliga resan 2021 skulle bli av, men denna gång blev det på hösten, närmare bestämt den 14 oktober.

Tidpunkten skapade en utmaning, då det är lite lättare att planera utflykter under den varmare delen av året. I en buss från Hansson Buss samlades under Gunnar Helgessons ledning 42 förväntansfulla SPF:are för att göra en dagsresa mot hemligt mål. I vanlig ordning inleddes resan med bussen körde runt lite i Falun, för att skapa några funderingar på vart är vi på väg?

r bussen körde mot Gävle och efter Hosjö svängde av mot Hedemora, förstod man att det nog inte skulle bli någon utflykt till Siljansområdet det här året. Med en liten avstickare till Vika ökades funderingarna något, då de bara åkte förbi den vackra kyrkan utan att stanna. Samma sak med Rankhyttan, allt medan Gunnar berättade om dess historia och att där en gång i tiden producerades tegel. Teglet på Kristine kyrka kommer härifrån.

Slutligen kom bussen fram till första anhalten, vilket var Café Wahlman i Hedemora, Dalarnas äldsta stad. I Hedemora anslöt även en lokal guide från Dalaguide och hon bidrog sedan med att berätta mer detaljerat om Hedemora och dess historia.

På Wahlmans café avnjöts förmiddagskaffe med smörgås. Om nu någon läsare aldrig varit på Wahlmans café i Hedemora, så kan det verkligen rekommenderas, då det är en upplevelse i sig att sitta ner i den miljö som ett klassiskt konditori skapar och njuta av en kopp kaffe. Kan bara upplevas.


Wahlmans café i Hedemora (Foto Café Wahlman)

Därefter fortsatte resan ner mot Avesta och man körde förbi Gamla Myntmuseet,Karlfeldtsgården och Jularbo, innan man kom fram till Sjöviks folkhögskola i Folkärna. Det är en skola där man kan läsa in gymnasiekompetens, studera med funktionsnedsättning, utbilda sig till kock eller utvecklas inom ämnen som musik, textil, friluftsliv, hantverk, återbruk, timmer och livsåskådning. När deltagarna intog den mycket goda lunchen, blev de underhållna av en kvintett från musiklinjen som sjöng a capella för dem.

Resan fortsatte sedan via Fors, Garpenberg och Husby till Skedvi hembygdsgård, där det blev dags för eftermiddagskaffe.

Resan startade i gråmulet väder, men när man kom till Skedvi, då kom även solen fram.

Gunnar Helgesson berättade och Herbert Carlén skrev.