210921 Kristine kyrka nyrenoverad

Den 21 september samlades 56 medlemmar i SPF Seniorerna Falun vid Kristine kyrka för ett besök efter den omfattande renovering som genomförts från 1 januari 2019 till 30 maj 2020, då kyrkan var helt stängd. Ordförande i kyrkorådet, Birgitta Lindqvist tog emot oss och berättade om arbetet. Hon berättade också att ungefär vart 50:e år behöver man renovera kyrkan.


Kyrkorådets ordförande Birgitta Lindqvist framför predikstolen.

1903 gjorde man en renovering och då fick kyrkan den blå färgen som finns än i dag. Ytterligare en renovering skedde 1965. I den nu genomförda renoveringen gjorde man grundligt rent innan man grundmålade med två lager och ytmålade med tre lager färg. Innan man målade, togs allt löst ner för en grundlig rengöring.

För att kunna måla taket byggde man en ställning i kyrkan och högst upp blev det ett nytt innertak för att skapa ett golv att gå på och därmed kunna göra rent och måla om taket. Det tog tre månader att bara bygga ställningarna i kyrkan. Tidigare har vi hört att man använde bröd för att göra rent väggar i kyrkor, men numera används speciella svampar, och det gick åt ganska många för denna stora kyrka. Allt rengjordes och putsades, vilket gör att nu glänser allt guld i kyrkan. Särskilt kan man nämna den pampiga predikstolen med allt förgyllt guld.

På vissa platser har man lämnat små rutor och där kan man se skillnaden mellan det gamla och det rengjorda, se bilden. Stora renoveringar av kyrkor kräver ofta en rejäl budget, så även här. Budgeten låg på 22 miljoner, men det slutade på 17 och staten bidrog sedan med 8 miljoner, vilket gjorde att kostnaden för församlingen blev 9 miljoner. Det är nog inte ofta som renoveringar som dessa kostnadsmässigt mer än halveras.


Det nyrenoverade taket med kvarlämnad fläck.

Förutom informationen om renoveringen blev det ett extranummer. Två av församlingens kyrkomusiker, Thomas Isaksson på orgel och Sofia Pekkari sång, underhöll oss med musik från orgeln. Orgeln är byggd 1986, men det finns pipor i den från en gammal orgel från 1785. I den avslutande lunchmusiken fick vi bland annat höra verk av Händel och Vivaldi.

Text och foto: Herbert Carlén